Как се отразява работата ви на детето? Проучване на Колумбийския университет в САЩ изследва заетостта на жената преди 9-месечната възраст на бебето. Резултатите сочат, че децата, чиито майки са работили по 8 часа на ден, имат по-ниски резултати на входящите тестове в училище в сравнение с тези, чиито майки са работили на половин ден или са били домакини. По-високи резултати показват децата, чиито майки са се върнали към пълна заетост след първата година. Специалистите анализират развитието на 900 деца в продължение на три години.


“Майки, не изпадайте в паника”, призовава д-р Джейн Уолдфогъл, член на екипа. “Това са осреднени резултати, което съвсем не означава, че последствията върху детето ви ще са негативни.” Не е сигурно дали по-слабите резултати на тестовете непременно се дължат на ранното връщане на майката към професията. Много вероятно е да има и други разлики между жените, които работят по 8 часа на ден, на непълен работен ден или си стоят вкъщи, отдадени на отглеждането на малките палавници.

Трябва да се отчетат всички фактори, които оказват влияние върху развитието на детето. Учените откриват, че хубавата домашна обстановка, постоянните майчини грижи и нежното отношение са в основата на добрите резултати на тестовете. По-ранни проучвания са доказали, че няма връзка между служебната ангажираност на майката и усвояването на знания и успеха на детето в училище в дългосрочен план.

Нeсъмнено бремето на жонглирането между работата и семейството не бива да се носи само от родителите. Д-р Уолдфогъл е на мнение, че държавата трябва да има задължението да гарантира на майките и бащите по-добри грижи за децата, по-дълги отпуски по майчинство, гъвкаво работно време и възможност за работа на половин ден.

Из чуждестранния печат
Симона Симеонова

Малко или много?
 66% от работещите майки в САЩ са ангажирани в службата си 40 или повече часове на седмица.
 60% от жените без деца са ангажирани в службата 40 или повече часове на седмица.