Зимните месеци са изпълнени със срещи с близки и приятели, ваканционни пътувания, размяна на подаръци около елхата и весели игри навън. Но какво да правим, когато другите се забавляват, а нашето съкровище лежи болно в леглото с термометър под мишница и куп лекарства наоколо? Спокойно, мъниците обикновено бързо се разболяват, но и бързо оздравяват. Следвайте предписанията на вашия лекар и създайте спокойна и ведра обстановка у дома. Доброто настроение, повечето усмивки и прегръдки също „прогонват" болестта. Точно така – от настроението на болния зависи бързото възстановяване.

Днес ще поговорим за това как игрите могат освен да ни научат на нещо, но и да ни помогнат да придобием нови умения и да ни излекуват неусетно.

Ето две игри, които са особено подходящи при заболявания на горните дихателни пътища:

„Вълшебна кърпичка"

Припомнете си, когато бяхте малки, колко много неща правeхте от носната си кърпичка – мишка, бебенце в люлка, гъсеница или шапка. Покажете на детето тези интересни преобразувания. Игрите с кърпичката могат да бъдат безкрайни в зависимост от вашата фантазия. Вълшебната кърпичка може да се превръща в различни неща и да помогне на детето да си издуха нослето. Покажете му как да поеме дълбоко дъх с издути бузки, натиснете леко едната ноздра, а с другата може да издуха и после обратно. Междувременно бързо скрийте мръсната кърпичка и покажете нова, предварително превърнала се в нещо забавно, като похвалите детето, че то е „магьосникът”, сътворил това вълшебство, защото е издухал нослето.

При трудности да научите детето да се издухва, можете да накъсате хартиена кърпичка на ситни парченца и да карате детето да ги разпръсне с помощта само на нослето (сложете длан на устните). Прилича на конфети. Колко забавно!

Въздушен балон

Тази игра тренира дихателната мускулатура, подобрява кръвообращението и възпрепятства проблемите със сливиците. Когато детето диша свободно с нослето, можете да проведете следните занятия. Разказвайте и изпълнявайте заедно: „Надуваме нашия балон и той полита. Обикаля, обикаля, но нещо го блъсва и той се спуква. Приземява се при нас и ни казва, че всички деца по света са здрави и щастливи!”.

Разперете заедно ръце встрани и дълбоко вдишвайте през носа, като издавате звука „ф-ф-ф" и бавно съединявате ръце, описвайки кръг напред или над главата – така изобразявате надуването на балона. После кажете „Боц” и балонът се пука. Издишайте със звука „ш-ш-ш”, като сложите ръце на коленете. Нека това упражнение се повтори три-четири пъти през деня, като показвате на детето как да го изпълнява. Ако детето отказва да се лекува, можете да го стимулирате с една простичка игра за събиране на щипки върху напоена кърпа. Сложете напоена с вода кърпа в близост до отоплителните уреди. Това ще помогне да овлажните въздуха в стаята, който обикновено е сух. Предложете на детето да украси кърпата, като всеки път, когато изпие лекарството си, му давате да слага по една щипка за пране на кърпата. Щом има сложени три щипки, изпълнете едно желание на вашия малък „герой”. Добре е желанията да бъдат предварително „договорени” и да са свързани с нещо приятно, което да правите заедно. Включете детето в приготвянето на домашни курабийки или седнете да погледате заедно с него любимото му детско филмче.

Магия с яйце

Нужни са ви 2 сламки за сок, 2 чаши, пълни почти до половината с вода, и яйце, 2–3 лъжички готварска сол. Предложете на детето да предизвика буря, като надува през сламката, която е във водата. Това упражнение тренира силата на издишване. Устройте си състезание – чия буря ще бъде по-силна и като награда за първо място дайте на детето вълшебно яйце. Естествено, яйцето ще потъне на дъното на чашата, но вие имате „вълшебен прашец” – солта. Сипете я в чашата и разбъркайте, яйцето вече плува.

Ако докторът е препоръчал промивки на носа със солен разтвор, едва ли детето ще бъде във възторг от подобна процедура. Но вдишването на вълшебна смес може да се окаже забавно.

А плуващото яйце предложете да бъде сварено за закуска. Когато детето е болно, напълно нормално е да няма апетит. Опитайте се да предлагате храната по красив и интригуващ начин. От картофи със сирене например може да направите снежен човек, а сандвичът може да бъде представен като лице на клоун. Не насилвайте детето да се храни. Повярвайте, за три-четири дни никой не е умрял от глад. А насилственото хранене може да се окаже вредно, тъй като сега организмът се бори с всички сили с болестта и не му се хаби енергия за храносмилане. Предлагайте леки храни – супи, каши, плодове и зеленчукови бульони.

Претворете болестта

Ако детето е тъжно, вяло и страда от състоянието си, предложете да нарисува на лист хартия болестта си. Естествено, няма как да се получи весела рисунка, но нашата задача е да превърнем неприятното и мрачното във весело и смешно. Може да използвате ярки цветове или изрязани от хартия цветенца и звездички. Можете да направите няколко рисунки, като целта е да изобразите как болестта става все по-малка и по-малка и накрая изчезва. Идват усмивките и игрите. Гледайки тези рисунки, вероятно детето ще тъгува по-малко и ще е сигурно, че съвсем скоро ще бъде вече здраво. Същото можете да направите и чрез игра с пластилин. Оформете фигура на болестта, после я доукрасете или направо я смачкайте и направете питка или снежен човек.

Споделено внимание – четете и играйте заедно

Четете заедно весели книжки. Много подходяща например е „Доктор Охболи”. Съчинявайте заедно истории по картинките, като в тях, разбира се, всички оздравяват, защото си пият лекарствата и изпълняват заръките на доктора. Играйте с детето на лекари, разказвайте му за медицинските професии. Съберете всички плюшени играчки във вашата „клиника”. Нека детето бъде доктор, а вие му помагайте като медицинска сестра. Направете и детска медицинска чанта със съответните принадлежности, за да бъде всичко истинско. Преглеждайте играчките, мерете температурата, давайте лекарства и слагайте инжекции. Пациенти могат да бъдат също баба и дядо.

Много често с помощта на подобни ролеви игри детето преодолява страха си от хората в бели престилки и дейностите, които най-често съпровождат един преглед – преслушване със слушалка, преглед на гърлото и ушите, мерене на температурата, биене на инжекции. От вас зависи какви спомени и асоциации ще останат у мъничето ви след този на пръв поглед неприятен болничен престой у дома.

Текст: Димана Митева-Найденова, психолог, Карин дом (тел. 0886 191 110)