Със сигурност постоянно се тревожите, че ръцете и краката на вашето бебе са студени. Това като че ли най-често е сутрин, когато го вдигате от леглото. Дали не му е било студено през нощта?
Успокойте се – студените крайници при кърмачетата са нещо обичайно. През първите месеци бебето се движи малко, кръвообращението му е незряло, поради което някои части на тялото не се кръвоснабдяват равномерно. Поради това тези от тях, които са по-отдалечени от сърцето или са издадени – носът например, често са студени, въпреки че температурата на тялото е нормална. Ако я измерите в ануса, тя е между 36.5 °С и 37.5 °С.


Имате повод за безпокойство, ако установите, че и под дрехите коремът и гърбът на бебето са студени. Бебетата с по-ниско тегло могат по-бързо да се преохладят, тъй като мастната им тъкан, която задържа топлината, е твърде оскъдна.
През първите седмици задължително слагайте шапка на бебето. Така се намалява отдаването на топлина от непокритата с коса глава и от фонтанелите.

Не забравяйте, че не бива и да прекалявате с предпазните мерки – ако навличате бебето с много дрехи, то ще започне да се изпотява.