Д-р Марта Михайлова, главен генетичен и медицински консултант към NutriGen, магистър-лекар, ни разказа за иновативните подходи в превенцията за здравето на децата. Разговорът е повече от интересен, затова – приятно четене!Съществува ли инструмент за превенция на детски заболявания, различен от имуностимуланти и ваксини?

Здравето изисква цялостен подход, който със сигурност включва много повече компоненти. Част от тях зависят от ежедневните навици на детето, които оказват въздействие върху възможностите на организма му да се справя с някои потенциални здравни рискове. Важни са също нивото на здравна култура на родителите, тъй като те вземат решения за децата си, както и навременните консултации със специалисти, които в не малко случаи се оказват безполезни, ако идем прекалено късно. Безспорно е, че храната има огромно влияние върху здравето. Подходящият хранителен режим спомага за изграждането на оптимална среда за протичането на жизненоважните процеси в тялото на детето, като по този начин спомага превенцията и лечението на широк спектър от заболявания. Храната може да разболява, както и да лекува.

Прочети повече за храненето по време на бременност

В детайли – какво представлява персонализираното хранене?
Персонализираното хранене е част от персонализирания подход към пациента. Той от своя страна се прилага от персонализираната медицина, която се базира на индивидуален подход след проведени генетични изследвания. Персонализираното хранене е възможност да отговорите на индивидуалните нужди на организма си, като му „доставите“ нужните хранителни вещества в оптимални количества и в адекватно съотношение. Тези нужди се определят от редица фактори, в това число пол, възраст, здравословно състояние, както и – не на последно място – генетичен профил. Целта на персонализирания хранителен режим, съобразен с генома, е да спомогне за изграждането на балансирана среда, която да осигури оптимални условия за функционирането и развитието на детския организъм, предпазвайки го от заболявания, които могат да се отключат в резултат на системни грешки в храненето. Така например, ако детето не може да усвоява добре витамин D или фолат, колкото по-рано разберем за това и вземем мерки, толкова по-ефективно можем да намалим риска от развитие на заболявания, свързани с тези дефицити.Превенция срещу какъв тип заболявания би могло да бъде то?
Персонализираното хранене е ефективен инструмент в превенцията на широк набор от заболявания, повлияни от начина на живот. Това са проблеми с храносмилателната и сърдечно-съдовата система, метаболитни проблеми, диабет втори тип, болести на опорно-двигателната система, наднормено тегло, психични разстройства и др.

Индивидуален ли е подходът към всяко дете?
Почти всички процеси, свързани с отглеждането на най-малките, изискват индивидуален подход в някаква степен и на определен етап. Добре е както възпитанието, така и храненето да бъдат съобразени с персоналните нужди на детето, особено в случаите, когато е налице конкретен проблем – наднормено тегло, хранителна непоносимост, чести възпаления и др. Наличието на наследствени заболявания също е повод за вземането на по-специални мерки, в това число въвеждането на персонализиран хранителен режим. В такива случаи тази стъпка се предприема с превантивна цел – да се намали конкретен генетично заложен здравен риск.

Какво представлява изследването и как се изготвя режимът на хранене?
Изследването се прави чрез вземане на проба от бокална (устна) лигавица, което е напълно безболезнено и безопасно. Резултатите излизат под формата на обширен доклад, който включва информация за действието на всеки един от изследваните гени и конкретни препоръки, свързани с диетата и начина на живот (двигателна активност, необходимост от прием на добавки за компенсиране на неблагоприятни генетични варианти и т.н.). Изследването включва едночасова консултация с лекар генетик, който „разчита“ данните от доклада в детайли и дава допълнителни разяснения, като взема предвид и други фактори, засягащи здравето на малкия пациент, като налични и наследствени заболявания, прием на лекарствени продукти, здравословно състояние, темперамент. Изготвянето на цялостен и подробен хранителен режим се извършва посредством резултатите от доклада и информацията, получена по време на консултацията, при избран от пациента диетолог.

На каква възраст трябва да е детето, за да се приложи този тест?
Съветваме родителите да направят теста, след като детето навърши две години и след като се преустанови кърменето, тъй като пробата се взема чрез натривка от устната кухина и при кърмачета може да бъде компрометирана с майчина ДНК. Освен това в първите две години обикновено се следват стандартни препоръки, свързани със захранването и въвеждането на нови храни, и прилагането на такъв режим се оставя за малко по-късен етап.

Защо е важно родителите да обърнат внимание на ДНК тестовете, свързани с храненето, с оглед на здравето и пълноценното развитие на децата им?
Нутригенетичните тестове са надежден и доказано работещ инструмент, използван от т.нар. персонализирана медицина, която предполага индивидуален подход в превенцията и лечението на заболявания. Тяхното приложение носи изключителни ползи в случаите, в които е налице заболяване, зависимо от начина на живот, което не се повлиява достатъчно добре от общите препоръки за лечение.

Генетична обремененост – как децата да се предпазят с помощта на тест?
Генетичната предразположеност често се смята за присъда. Някои заболявания се приемат от родителите като естествен феномен в семейството. Всъщност в много от случаите, когато е налице генетична предразположеност към дадено заболяване, при вземане на навременни мерки развитието му може да бъде забавено или предотвратено, а в случай на поява проявите могат да бъдат минимизирани.

Един от начините това да се случи е именно чрез изграждането на персонализиран хранителен и тренировъчен режим с помощта на нутригенетично изследване. С негова помощ детето може да компенсира генетичните особености, заложени в неговата ДНК, и да се възползва максимално от потенциала, с който разполага.

Генетичен потенциал за спорт, музика или друго – как да разберем към какво е предразположено детето?
Гените играят много важна роля в развитието на детето – те определят от 40% до 80% от разликите в телесното тегло и между 50% и 70% от спортните постижения. В случай че родителите искат да намерят възможно най-подходящия спорт за своя наследник, е добре, наред с останалите фактори,
да вземат предвид и генетичния му профил.

Това може да стане въз основа на резултатите от генетично изследване, което ще им покаже какви са индивидуалните реакции на организма му спрямо тренировки за сила и издръжливост, какъв е рискът от травми и какви са възможностите за възстановяване. Така те биха могли да го насочат към спорт и тренировъчен режим, при които ще има намален риск от травми и контузии и ще се осигурят по-добри възможности за професионална реализация.