„Зъбната“ сага може да се окаже кризисен период и за детето, и за родителя. Преди да дойде онзи момент, в който Феята на зъбките ще мине да прибере изпод възглавницата на детето първото паднало млечно зъбче, ни чакат много безсънни дни и нощи, в които сме готови на всичко, само зъбчето „да пробие“. На бебето не може да се угоди, то е раздразнително и капризно, не се храни, не спи добре, плаче уж без повод и ви се струва, че никога няма да се успокои… Е, спомнете си, че милиони майки по света преживяват същото и оцеляват.

Какво, къде, кога?

Детето идва на бял свят с 36 зъбни зародиша – 20 за временни зъби и 16 за постоянни. Формирането им започва още в първите месеци на бременността. Зародишите на постоянните зъби се формират до 9-ия месец след раждането, затова е от особено значение в този период детето да приема достатъчно калций, фосфор и флуор, както и витамини D, A, С и Е.

При нормално развитие на детето първото зъбче – долният резец, се показва около 6–7-ия месец. В следващите няколко месеца последователно се показват и останалите резци. Между 12-ия и 18-ия месец се показват и четирите малки кътника. Между малкия кътник и малкия резец остава празно място, което се запълва от кучешкия зъб около 12–24-ия месец. Последни се показват големите кътници (4 на брой) – към 20–30-ия месец.

Този ред на появяване на зъбите не е задължителен, срещат се и малки отклонения. За закъснял се смята пробивът на временните зъби след 12-ия месец, като такова закъснение би могло да е симптом за заболяване. Ако наблюдавате закъснения в появата на зъбките, потърсете съвета на стоматолог. По правило първата среща с него е добре да се случи след пробива на първите млечни зъби, за да може детето да свикне със специфичната обстановка и да не се плаши от зъболекаря и манипулациите.

Една причина – много следствия

Неразположенията, които се отдават на появата на зъбките, започват след 4-ия месец. Симптомите са най-разнообразни и варират от липса на апетит, раздразнителност, плач, хапане и обилна саливация до повишена температура. Все пак трябва да напомним, че висока температура (над 38,5˚), диария, хрема и кашлица не са симптоми, свързани с никненето на зъби, и следва да потърсите съвета на лекар.

ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ КЪМ КАНАЛА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

Някои деца преминават през този период по-лесно от други, затова не можем да очакваме, че зъбчето просто ще се появи в една прекрасна сутрин без плач и безсънни нощи, както при бебето на съседката. Обилното слюноотделяне може да предизвика раздразнение на кожата около устата. Много често в този период детето е капризно по отношение на храната или направо отказва да се храни, ако венците са подути и болезнени. Болката може да се появи както през деня, така и през нощта, затова се случва през нощта детето да се буди с плач и да заспива по-трудно.

Не е рядкост никненето на зъбки да съвпадне с друго общо заболяване, защото имунната система на бебето е в период на изграждане и съпротивителните сили на организма му са понижени. Добрата новина е, че пробивът на първите зъбки е най-труден, при поникването на следващите процесът не е толкова болезнен и проблемен. След първото зъбче другите ще никнат по-лесно, плачът ще е по-малко и дори е възможно да поспите. Лошата новина е, че не можем да кажем предварително колко време ще отнеме „пробиването“. При някои деца симптомите са налице в продължение на месец или два, докато при други – само няколко дни. Процесът е строго индивидуален за всяко дете и не може да се даде предварителна прогноза. 

Как да помогнем?

Има различни становища относно ефективността на някои методи за облекчаване на дискомфорта от никненето на зъбките. Някои педиатри смятат, че изпитаните методи са без ефект, докато по-голямата част от родителите ги препоръчват. Обезболяващите гелове, които се прилагат директно върху венците, са ефективни, но съдържат активни вещества, които могат да доведат до стомашно неразположение. Въпреки че се прилагат директно върху венеца, има риск част от медикамента да бъде погълнат със слюнката. Изберете различни цветни играчки, предназначени за дъвчене и чесане на венците, които да са изработени от специални, нетоксични и безопасни материали, не съдържат бисфенол, латекс, PVC и олово и са подходящи за измиване и стерилизиране.

ЛЮБИМИ ИМЕНА ПРЕЗ 2021 ГОДИНА

При някои деца разходка или топла вана са достатъчни да разсеят детето от болката и да го облекчат. Студените компреси и играчки също помагат. Можете да намокрите чиста кърпа, да я охладите в хладилника за 20 мин и да я предложите на детето – то ще я дъвче охотно, защото платът масажира венците, а студът облекчава болката от подуването. Охладени играчки, пълни с вода, също вършат добра работа, но внимателно ги проверете за течове.

Вместо с вода можете да намокрите кърпата с отвара от лайка, която също има успокоително действие. Ако детето вече се храни с твърда храна, можете да му предложите охладен плод в специално пригодена мрежа от тензух или друга подходяща материя. На пазара се предлагат и множество хомеопатични препарати, които помагат за овладяване на симптомите – Камилия и Хамомила са два примерни варианта, за които има добри отзиви. Най-добрият съвет, който можем да предложим, е: опитвайте. Тъй като процесът протича различно за всяко дете, не можем да предвидим какво ще помогне на вашето.

С помощ или без, накрая все пак първото зъбче ще се покаже. Сигурно е, че това ще е един от най-емоционалните моменти, свързани с вашето бебе. След появата на първото зъбче ви очакват няколко спокойни седмици, докато не стане време за появата на следващото. В това време не забравяйте да споменете с добро и Феята на зъбките, която заедно с вас следи за всяко зъбче.

Teкст: Диана Юсколова