Гръбначният стълб е изключително важна част от човешкия скелет, която поема основното натоварване на тялото. В древни времена лекарите са смятали, че в гръбнака е съсредоточена енергията, жизнената сила на човека. Всяка жена рано или по-късно се сблъсква с различни проблеми, свързани с гърба. Ние дори и не се замисляме за последствията, до които води преместването на някоя тежка саксия с цвете у дома или носенето на големи торби с продукти. В здравия гръбнак е ключът за доброто ни физическо състояние, а всекидневното му пренатоварване ни създава сериозни проблеми след време, включително и разстройство на нервната система (раздразнение, страх, гняв, обида, сълзи).

ИНВИТРО КАМПАНИЯ - НИЕ ДАРЯВАМЕ ЖИВОТ

Болки в гърба изпитват периодично повечето хора, но статистиката сочи, че жените имат по-често подобни оплаквания. Младите жени правят доста жертви в името на модата и красотата за сметка на здравето си. Те подлагат тялото си на невероятни изпитания на издръжливост на студ, но преохлаждането му може да доведе до куп гинекологични и бъбречни проблеми, болки ниско в корема, а после и в кръста. За болките си в гърба „работим”, докато седим в неправилна поза пред компютъра в службата или докато гледаме телевизия у дома.

Бременността

Износването на плода и грижите за бебето след това също натоварват гърба. „Бременността води до промени в организма, включително и до промени в статиката и в натоварването на гръбначния стълб, особено в по-напредналите месеци на бременността”, обяснява пред сп. „9 месеца” д-р Виолетка Икономова, началник отделение „Физикална и рехабилитационна медицина" в МБАЛ „Токуда Болница София”. В последните месеци преди раждането центърът на тежестта на тялото се измества и се появява известната болка в гърба и мускулите. За жените е важно да съумеят да съхранят гръбначния си стълб по време на този тежък период от живота си. Мускулната маса при тях е с 1/3 по-малка, отколкото при мъжете, а се налага да напрягат гърба си доста по-често. Оплакванията при бременните от болки в гърба и в кръста са обичайни, обяснява специалистката, но това не означава, че те трябва да изпитват болка. „Повечето бъдещи майки не знаят, че тези болки често продължават и след раждането, ако не се вземат мерки навреме.

По време на бременността няма голям избор за медикаментозно лечение, така че в повечето случаи бременните се изпращат за физиотерапия и рехабилитация. Важно е да се знае, че във всеки етап от износването има методи и прийоми от физиотерапията и рехабилитацията, които могат да се прилагат дори в най-напредналите стадии. Специалистът първо уточнява дали бременната е имала такива проблеми преди зачеването. Така той ще прецени дали това е нормалната физиология на промяна на центъра на тежестта на гръбначния стълб, или е някакво заболяване, което се е появило преди време. По време на лечението всичко се прави под контрол и наблюдение на рехабилитатор, като преди това бременната преминава през обучителен курс. Нашата цел, освен да помогнем на пациентката, е да я обучим и научим какво трябва да прави вкъщи”, казва д-р Икономова. Тя трябва да знае какво може и какво не може да прави. „Бъдещи майки, добре е да знаете, че през бременността има упражнения и натоварвания, които се препоръчват. Такива си всички упражнения, които стягат коремната мускулатура и мускулите в областта на тазовото дъно. Избягвайте упражненията, свързани със скачане и подскачане.

Упражненията, на които ние обучаваме пациентките, са специфични, те са от тилен лег на гръб и страничен, тъй като по корем позата е неподходяща. Включили сме и раздвижване на раменния пояс, гърба и малко кръста, защото там нещата са по-деликатни. Няма нищо трудно и сложно в тях и в никакъв случай не са натоварващи. В много случаи помагаме и с физиологични методи, с масажни прийоми, които не са противопоказани, стига да не са в областта на корема. Дълбоките масажни похвати не са желателни, ако се правят в близост с кръста, защото той има отношение с коремната стена. Ако всичко се прави високо – раменен пояс, гръб, тогава няма противопоказания.” Според д-р Икономова на бременната много добре се отразява точковият масаж, но е задължително човекът, който го прави, да е добре обучен, защото има точки, които при бременни по никакъв начин не бива да се стимулират. От физиологичните процедури не бива да се прилагат терапии с лазер и с ток – както нискочестотен, така и високочестотен.”

Коланите

Коланите се препоръчват само когато е сигурно, че проблемът идва само от тежестта на плода, а няма заболяване отпреди като сколиоза или дископатия например, казва специалистката. Размерът и видът на колана задължително трябва да се определят от лекуващия лекар. Целта му е да преразпределя тежестта на плода на по-голяма част от гръбначния стълб.

Докато центърът на тежестта на един нормален човек пада най-вече в ломбалната област върху два определени прешлена, то при бременните поради натежаването на плода този център се измества и започва да страда целият гръбнак, защото той не е създаден да носи такава голяма тежест.

Най-важното, според д-р Икономова, е бременните да не се страхуват от проблеми при движение и да не се обездвижват. Тя съветва бременните да не се чувстват ограничени, защото обездвижването води до по-тежки проблеми в гръбначния стълб, отпуска се тазовото дъно, нарушава се родовият път. „Чувствайте се нормални и свободни!”

Дори тежестта вече да я няма, при тези, които са имали сколиоза, рано или късно болките отново ще се появят, затова е добре след раждането жените да продължат лечението и наблюдението от специалист ортопед или физиотерапевт.

Юмейху терапия

Този метод също се препоръчва след раждане, тъй като е малко по-интензивен и тежък. „Резултатите от него са много добри, тъй като той има отношение към цялата костна и ставна структура на таза и на гръбначния стълб. Както е известно, при доста жени, след като родят, се появяват проблеми с таза и с разместване на костната структура.”

Статистика

Всяка млада жена, на която й предстои да ражда, е длъжна да полага грижи за себе си, за да е здраво и детето й. Известно е, че ако бъдещата майка има изкривяване на гръбнака, в 50% от случаите бъдещото й дете ще има същия проблем. Болката в гърба, каквато и да е тя, не бива да се търпи, а да се направи консултация с опитен невролог или мануален терапевт, за да се открие истинската причина за нея и да се подходи индивидуално за отстраняването й. След като специалистите ви назначат адекватно лечение, ще усетите тялото си леко, с прилив на вътрешна сила и добро настроение. А болките в гърба и в краката едва ли повече ще ви безпокоят. Ще се наслаждавате на пълноценен живот без ограничения и болки.

Разговора проведе Драгомира Иванова