Как да запазите свежестта на устата си през 9-те месеца на бременността?

Този въпрос вълнува много бъдещи майки, особено когато започнат да се сблъскват с някои проблеми.
Бременността може да ви изненада с непредвидени неща, като кървенето на венците например.


Какво да правите,
за да запазите усмивката си
През 9-те месеца хормонът релаксин може да създаде някои безпокойства при венците. Този хормон омекотява мускулите и дава възможност на матката да се разширява. Венците също са мускули и те се засягат от релаксина. Това ги прави и по-уязвими. Много жени страдат през бременността от
възпалени, подути и кървящи венци
В този период най-важното е да миете зъбите си два пъти на ден, и то с мека четка. Посещавайте зъболекаря си редовно и яжте здравословна храна. Добре е да използвате конец за почистване на зъбите и вода за уста.

Следете състоянието на устата си, защото възпалените венци могат да доведат до инфекция, която
да причини преждевременно раждане
Много бременни страдат и от сухота в устата. За да избегнете това, пийте много вода и дъвчете дъвка без захар, която стимулира отделянето на слюнка.
Освен венците, трябва да следите и състоянието на зъбите си. Щом усетите, че при ядене на горещо или на студено зъбите ви болят, веднага се консултирайте със специалист.
Прекалената чувствителност на зъбите
може да е индикация за кариес или абсцес.
„Раждаш дете, изгубваш зъб”, се е твърдяло в миналото. Разбира се, това не е правило, но много важно е да следите какво ядете. Прекалите ли много със захарните изкушения, ще се появят проблеми. Хранете се здравословно и по-често включвайте в менюто си
риба, крехко и постно месо,
много плодове и зеленчуци

Така ще се грижите не само за себе си, но най-вече и за бебето си. То ще получава достатъчно полезни вещества и особено калций, който ще укрепва костите му. Бременната трябва да поема
700 мг калций на ден
За ориентир 150 г плод или кисело мляко съдържат около 225 мг калций, а една непълна чаша прясно мляко – около 230 мг. Богати на този минерал са зеленолистните зеленчуци, най-вече спанакът, млякото, сардините, соята, сиренето, кашкавалът.
И запомнете, че не всички промени през бременността се отразяват отрицателно на устата ви. Засиленото кръвообращение прави устните ви по-червени и сочни. Така че усмихвайте се! Предстои ви най-прекрасното събитие в живота ви – да родите дете!

Д-р Диана Колева
зъболекар