Много новоизлюпени майки изпадат в шок, когато скоро след раждането таткото отново тръгне на работа. Нашата читателка Николета Анчева споделя опита си как се е справяла в тези най-трудни дни.

Деветте дълги месеца минават в напрегнато очакване, докато най-после настъпи Големият ден. Изведнъж се оказвате със собственото си прелестно малко бебе. Хормоните ви бушуват, тялото ви е неузнаваемо, а гърдите ви са се превърнали в издути твърди топки.


Всичко това е нормално. Положително в началото неотлъчно до вас е подкрепящото рамо на таткото, с когото споделяте трудностите на първите дни с бебето. Имате някой до вас, когато малкото отвори очи, когато имате нужда от чиста пелена или от чаша топъл чай, докато се справяте с маратона на кърменето през няколко часа.
Един ден обаче отпускът „по бащинство” свършва, таткото тръгва на работа и вие се озовавате сама с бебето в дома си. То изцяло разчита на вас – 24 часа в денонощието, седем дни седмично. Бебето обаче не спира да плаче и да е гладно...


Търсете подкрепа
Постарайте се да използвате максимално половинката си, преди да излезе сутрин за работа. Накарайте таткото да ви приготви закуската, да ви направи чай или да наглежда бебето, докато сте под душа.
Тъй като вероятно сте омаломощена от нощното кърмене, необходимо е някой да ви помогне за основните неща – пазаруването и миенето на съдовете. Използвайте почивните дни за релаксация, докато партньорът ви си е вкъщи. Огледайте всички приспособления, които ще използвате за бебето – помпата за кърма, столчето за хранене и за колата, количката... и помолете таткото да ви помогне, ако ви е трудно да разгадаете някои функции.
През свободните дни много майки си почиват, докато таткото извежда бебето на разходка. Препоръчваната почивка, докато то спи, много рядко се оказва възможна поради неудобното за майката време.
Проучете къде са най-удобният магазин и най-близкият мол – любопитно е, че бебетата обичат да ги возят из мола и да ги водят от един магазин в друг, всички под един покрив. Не е случайно, че ще срещате много майки с колички в тези магазини.

Връчете му шишето
Когато таткото се прибере от работа, връчете му шишето поне веднъж на ден да храни бебето. Много майки избират храненето в 22 ч., когато бебето е на няколко месеца и има създаден ритуал за храненето.

Поддържайте връзка
Партньорът ви може да отсъства от къщи, но с всички съвременни технически средства – мобилен телефон, скайп и т.н., той винаги ще ви е подръка. Естествено едва ли ще иска на всеки десет минути да го осведомявате дали отрочето спи, напълнило ли е пелените, но 2–3 контакта на ден са в рамките на нормалното.
Много важно е да се наслаждавате на времето, докато сте сама с бебето. В началото може да ви се струва, че денят минава в непрестанно хранене и безсъние, но след време ще осъзнаете колко благословен е бил този период.
Приемете, че ще има добри и лоши дни. Дни, когато едва ли ще сте напълно наясно какво трябва да вършите, и дни, когато ще ви се иска да се върнете на работното си място. Бъдете сигурна, че ще си спомняте това време с умиление и с чувството за постигнат успех, така че му се наслаждавайте!