Екземата може да причини сериозен дикомфорт, който се изразява в интензивен сърбеж, суха кожа и мехурчета. Неприятно е за възрастен, но когато детето ви страда от тези симптоми, имате нужда от незабавно облекчение. Освен кремовете и мехлемите, които ни изписват дерматолози и педиатри, има и някои природни лекове, които можете да приготвите у дома, за да помогнете на детето да се почувства по-добре.

Както при всяко домашно лекарство, добре е първо да се консултирате с вашия педиатър и чак след това да опитате:

Пробиотици

Проучванията показват, че децата, изложени на риск от развитие на екзема, на които са дадени пробиотици, са намалили риска наполовина в сравнение с тези, приемащи плацебо. 

Овесена каша

Дерматолози препоръчват добавянето на сурова овесена каша във ваната с топла вода по време на къпане. Овесът съдържа съединения, които успокояват възпалението, като същевременно хидратират кожата. 

Алое вера

Вече знаем, че това растение може да успокои изгорялата от слънцето кожа, така че не е изненадващо, че здравните специалисти го препоръчват, за облекчение на сърбежите. Изберете чист гел от алое вера, който можете да намерите в магазините за здравословни храни. 

Лайка

Тя не е само за чай! Лайката има противовъзпалителни свойства, които спомагат за успокояване на възпалената кожа. Едно проучване дори е установило, че хората, които използват лайка за лечение на екземи, са намалили възпалението и са успели да намалят употребата на локални стероиди. Просто намокрете няколко торбички чист чай от лайка и ги поставете върху засегнатата област или добавете етерично масло от лайка към овлажняващия крем на вашето дете. 

Хамамелис

Хамамелисът работи изключително добре като противовъзпалително средство, когато става въпрос за подобряване на симптоми като зачервяване, лющене и сърбеж. 

Необработено кокосово масло

Много родители разчитат на кокосовото масло като лек при екземи. Можете да го прилагате толкова често, колкото е необходимо в засегнатата област, не само че облекчава дискомфорта, но може да помогне и за предотвратяване на разпространение на обривите.

Грижата за малкото човече винаги е приоритет на родителя и изисква сериозна доза отговорност при взимане на решения относно лечението му. Предимствата на натуралните продукти са в доказаните през вековете полезни свойства и изключително рядко изявяван негативен ефект върху здравето на децата.