„Мама хапва за двама!“ е израз, който започвате да чувате от момента на положителния тест за бременност. Дали това ще успокои съвестта ви и ще ви даде зелена светлина да избирате двойна порция от любимите храни? Лесно е да се увлечете, ако нямате себеконтрол, но помнете – дори вълчият апетит може да се контролира и не е невъзможно да измамите глада, провокиран предимно от хормоналните промени.

Подготвихме кратък списък с храни, които са здравословни както за вас, така и за мъничето в утробата ви. Изберете тези, които ви допадат и се хранете смело, но без да изпитвате вина. И това ритчниче, което ще усетите в корема си, приемете като потвърждение, че бебето одобрява менюто.

1. Зърнените храни са ваш съюзник

Уверете, че консумирате пълнозърнести храни, вместо рафинираните брашна и полирани зърна (бял ориз). Със сигурност е по-лесно да намерите качествени пълнозърнести продукти сега, отколкото преди пет години. Проверете съставките, посочени на етика преди да отидете на касата. Следете кулинарни блогове за лесни рецепти и ги променяйте спрямо вашите предпочитания.  

2. Зеленото вече е любимият ви цвят!

Зеленолистните зеленчуци доставят на организма отлична дневна доза фибри, желязо и витамини. Включването им в менюто е задължително, дори ако не сте бременна, така че – представите си колко важни всъщност са те. Предупреждаваме - консултирайте се с вашия лекар, дали е безопасно да консумирате сурови зеленчуци. Ако се окаже, че не е препоръчително, то можете спокойно да ги хапвате с омлет или приготвени на пара. Творчеството на въображението е вашият най-добър приятел, когато искате да се храните здравословно! 

3. Протеини, моля...

Добре би било във всяко ястие да имате включени протеини. Ако ядете месо, изберете пуйка или пиле. Запазете сочната (и мазна) пържола за първата си вечеря навън, след появата на бебето. Ако сте вегетарианец, помислете за леща, боб, яйца и др. Протеинът на прах също е опция, но само с препоръка от вашия лекар.

4. От фермата до трапезата

Освен ако нямате непоносимост към лактоза, млечните продукти са от съществено значение по време на бременността. Уверете се обаче, че млечните продукти са пастьоризирани и безопасни. Запазете меките сирена за пътуването си до Франция по-късно, колкото и да ги харесвате, сега не е моментът да ги хапвате. Спестете пари от вредна или пържена храна и вместо това поръчайте истинско кисело мляко от проверена ферма. Към него за закуска можете с удоволствие да добавяте плодове или мюсли. Помислете и за опцията да приготвяте сами кисело мляко у дома. 

5. Ядки – хрупкави и вкусни

Хубавите неща се предлагат в малки опаковки – такова е и вашето бебе! Ядките също не остават по-назад, макар и дребни на ръст, притежават големи качества за здравето. Бадеми, кашу, шамфъстък, насладете се на всички тях. Включете ги в ястията, салатите, овесените ядки. Изпечете ги с подходящи подправки.  

Важно! Ако имате здравословни проблеми с щитовидната жлеза или диабет и други притеснения, тогава се обърнете към специалист в областта, за да ви изготви дневен режим на хранене. Помнете – всяка цел в промяната на хранителните навици е достижима, тогава, когато се наслаждавате на това, което ядете.