Първото зъбче на вашето бебе може да се покаже без никакъв проблем. Но е възможно неговата поява да се превърне и в дълъг, болезнен и изпълнен с безсънни нощи процес.

Ако забележите някой от тези симптоми, очаквайте скоро усмивката на детето да заблести с ново млечно зъбче:

  • зачервени, подути и болезнени венци;
  • повишено слюноотделяне, което обичайно води до лек обрив около устата поради дразненето на кожата;
  • бебето е неспокойно, раздразнително;
  • настървено хапе или дъвче твърди предмети;
  • проблеми със съня;
  • липса на апетит.

И тъй като по време на този период имунитетът на малчугана спада, ако не се вземат мерки, се стига до хрема, кашлица, стомашно-чревни разстройства, повишена температура, болки в ушите.

Помощ от природата

Съществуват редица лекарствени средства за облекчаване състоянието на бебето. Но бъдете внимателни при използване на медикаменти като анестезиращи гелове (някои може да съдържат бензокаин или лидокаин, които не са препоръчителни за употреба при деца под 2 год., защото са силно алергизиращи агенти) или с даването на аналгетици. Само педиатърът на бебето може да ви посъветва за дозировката на даден аналгетик, тъй като тя се определя от теглото на детето.

Безопасна и ефективна алтернатива на химическите лекарства е хомеопатията. Можете да преодолеете проблемите при никненето на зъбки с хомеопатичното лекарство Дентокинд в комбинация с Дентокинд гел. Дентокинд повлиява комплексно всички придружаващи симптоми – болка, оток, температура, раздразнителност и безпокойство, диария, засилено слюноотделяне. Има имуностимулиращо действие и не позволява на възпалението, съпътстващо никненето на млечните зъби, да се задълбочи. Той е напълно безопасен и може да се дава по време на целия период на никнене на зъбките. В острата фаза деца под 1 год. приемат по 1 табл. през час до 6 табл. дневно, а след настъпване на подобрение – 3х1 табл. дневно. Дозировката за деца над 1 год. е по 2 табл. през час до 12 табл. на ден при остри симптоми, а след настъпване на подобрение – 3х2 табл. дневно.

Дентокинд гел има локално обезболяващо и противовъзпалително действие, успокоява и хидратира венците, регенерира и защитава лигавицата в устната кухина. Съдържа екстракт от листа на растението слез, широко използвано още от древността заради успокояващите му свойства при различни възпаления, и Пантенол, наричан още „провитамин В5”. Това го прави напълно безопасен и подходящ за продължителна употреба. Нанасяйте малко количество от гела върху пръста и нежно масажирайте венците максимум 4 пъти в рамките на 24 часа.

За да предотвратите кожния обрив около устата, редовно избърсвайте лицето на бебето с мека кърпа. Ако засиленото слюноотделяне вече е довело до зачервяване на кожата, измийте с топла вода и подсушете, след което намажете с подходящ мехлем или крем.