Родителите се питат дали кашлицата е безобидна, или крие опасности, дали да изчакат, или веднага да потърсят лекар. Как да разпознавате симптомите. Хремата, температурата и болките в гърлото също са упорити гости в студеното време. Какво може да се направи за предпазване и лечение.

ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ''9 МЕСЕЦА''ЗА САЙТ НА ГОДИНАТА В КАТЕГОРИЯ - МЕДИЕН САЙТ

Суха кашлица

Сухата дразнеща кашлица се появява обикновено в началото на вирусна инфекция. По-рядко тя се дължи на алергична реакция най-често през периода на цъфтежа или от домашния прах.

Как се разпознава

По сухото звучене, тъй като още няма слуз. Пристъпите на кашлица най-често пречат на съня нощем. При алергичната кашлица дишането често е затруднено.

Това помага на детето

Много течности и чист въздух. През нощта да се слагат влажни кърпи върху радиаторите за овлажняване на въздуха в помещението. През деня помагат сиропите за кашлица или приготвен вкъщи сироп от ряпа (след първата година).

По-добре при лекаря

Ако кашлицата трае по-дълго и се засилва всеки ден или се появява най-често нощем. При болки в гръдния кош или задух е наложителна консултация с лекар.

Влажна кашлица

При вирусни инфекции влажната кашлица се появява след сухата. Слузта дразни дихателните пътища и детето кашля.

По какво се познава?

По хриптенето в гърдите и слузта, която се отделя.

Това помага на детето

Многото течности помагат за отделяне на слузта. Добре действа чай от липа и бъз. След една година на детето чаят може да се подслажда с мед. Според специалистите химичните субстанции потискат механизма на очистване от слузта. От домашните средства се прилагат сок от лук или компреси с извара. По принцип отхрачващите средства не трябва да се дават в големи количества и преди лягане вечер.

Кога да се потърси лекар?

Когато общото състояние се влоши видимо и детето няма апетит и енергия. Когато температурата се повишава и слузта се сгъстява.

 

Кашлица с круп

От какво се причинява?

Кашлицата с круп (или псевдокруп) се предизвиква от вирусна и по-рядко от бактериална инфекция. Слузта в ларинкса и под гласните връзки причинява възпаление и оток, който стеснява още повече дихателните пътища на детето.

По какво се познава?

Започва с хрема, слаба кашлица и леко повишена температура. Същинският пристъп на круп започва внезапно, най-често вечер и нощем с лаеща кашлица и типични свиркащи шумове при вдишване, прегракнал глас. През деня обикновено няма видими симптоми.

Това помага

Да се запази спокойствие! Малките се плашат повече от реакцията на родителите, отколкото от кашлицата. Големите трябва да успокояват детето. Ако то плаче, отокът около слузта се увеличава. Проветряването помага, както и компрес на гърдите с 10% лавандулово олио.

Кога да се потърси лекар?

Когато симптомите се влошат или се появят задух, висока температура и болки в ушите. Най-често кашлицата при круп изглежда по-опасна, отколкото е. Често симптомите изчезват след няколко дни.

 

Магарешка кашлица (коклюш, пертусис)

Магарешката кашлица е остра инфекция на горните дихателни пътища, причинена от бактерии. Децата и възрастните се заразяват от капчици слюнка при кашлица, кихане и говор.

По какво се познава?

Отначало изглежда като обикновена простуда. Малките са хремави, имат слаба кашлица и леко повишена температура. След една-две седмици температурата спада и започва типичната пристъпна кашлица със задух и свиркащо дишане. Някои деца повръщат или плюят слуз. След четири до шест седмици пристъпите от кашлица отслабват. Без лечение състоянието трае по-дълго.

Това помага на детето

Вкъщи помага спокойствие и игра без усилия, които влошават кашличните пристъпи. По-големите деца могат да правят инхалации с топла вода с няколко лъжички морска сол. Децата да не се оставят сами при инхалиране, за да се предпазят от изгаряне. Добре е бебетата след втория месец да се имунизират. Ваксинирането намалява риска от зараза, но не създава траен имунитет. По-късно са необходими повторни имунизации. След преболедуване се създава траен имунитет.

Кога да се потърси лекар?

При деца под шест месеца с кашлица веднага! При кърмачета магарешката кашлица може да е животозастрашаваща и да налага лечение с антибиотици. Евентуално детето трябва да се лекува в болница. След втората година заболяването обикновено отзвучава без усложнения.

Когато простудата напада детето

Шест до десет пъти в годината децата се простудяват. Възрастните страдат два до три пъти от настинка. Това не е чудно поради имунитета, който са придобили през годините от срещите с вирусите, които са около 200 вида. Имунната система на децата трябва тепърва да се тренира срещу всички тези неканени гости.

Ръцете да се мият

Много причинители се предават чрез контакт с ръце или предмети, дръжки на врати или играчки. Затова е важно преди ядене, след посещение на тоалетната, след почистване на носа и прибиране от игра навън ръцете да се мият грижливо. Измиването да е в пет стъпки:

  1. Ръцете да се държат под течаща вода.
  2. Да се сапунисват основно пръстите, вътрешната и външната повърхност на ръцете и между пръстите.
  3. Миенето да трае най-малко половин минута.
  4. Пяната да се отстранява под течаща вода.
  5. Ръцете внимателно да се подсушават със собствена кърпа или с хартиени кърпички и да се мият по-често от обикновено при хрема.

Да се пие чай

Чаят може наистина да помогне при простуда и повишена температура. Лекарите съветват да се пие липов чай. Цветовете се заливат с гореща вода и се оставят за десетина минути. Децата след една година могат да пият от този чай три до пет чаши дневно.

Правилно да се кашля и киха

Простудните вируси се предават чрез капкова инфекция, например при кашляне и кихане. Тогава те се разпространяват като облак от мъгла във въздуха. Затова е важно да се киха и кашля с внимание. Детето да се отдалечи от другите деца и да държи кърпичка пред устата и носа си.

Балансираното хранене е важно

То тонизира имунната система и предпазва от инфекции. Към него принадлежат най-малко пет порции плодове и зеленчуци дневно. Витамин С се съдържа в по-големи количества в портокалите и лимоните, както и в някои зеленчуци като чушки, броколи и кисело зеле.

Може ли студът да причини простуда?

Тя се причинява от вируси, но те са улеснени, когато тялото е преохладено. Тогава организмът се предпазва чрез забавяне на кръвообращението. Това намалява защитата на лигавиците и улеснява проникването на болестните причинители.

Лекарство от тенджерата

Бабите имат право – пилешката супа помага за оздравяването. Изследвания са доказали, че супата от пилешки бутчета наистина помага при простуда. Съдържащият се в нея протеин цистеин действа противовъзпалително и отбъбващо върху лигавиците. Освен това пилешката супа блокира определени бели кръвни телца, които са отговорни за възпалителните процеси в организма.

Лечебни средства от природата

Вълшебно средство според някои лекари е лукът. Сокът от него действа при кашлица, болки в гърлото и пресипналост. Обелва се една глава лук, нарязва се на кубчета, изсипва се в буркан и се покрива с мед. Бурканът се затваря и се оставя най-малко за три часа да престои. От получения сок децата след едногодишна възраст получават по една чаена лъжичка три до пет пъти дневно.

Лудуването навън прави децата по-силни

Има поне пет причини децата да лудуват навън:

-          Движението тренира имунната система.

-          Подобрява настроението и премахва стреса.

-          Тонизира костите, стойката и вътрешните органи.

-          Подсилва мозъка.

-       Усилва социалните способности и повишава самочувствието.