Посрещанахте Рождество с малко бебе? Не се съмняваме, че се справихте чудесно въпреки тревогите. Новият член в семейството успешно се адаптира към света извън утробата - всъщност неговият свят е мама. Жената, която го прегръща, целува и кърми. Тя идва, когато малкото сладурче плаче - помнете - детето е напълно зависимо от вас и добре осъзнава това. То няма как да сподели какво му тежи, ако не заплаче - сълзите може би означават глад, мокри пелени, колики, страх... Важно е вие да бъдете там и да не се страхувате, че има опасност да разглезите бебето. Твърде рано е за подобни сценарии - насладете се на майчинството и не влизайте в конкретни рамки, не се доверявайте сляпо на хвърлени във въздуха реплики от близки или познати. И така - скоро ще посрещнем новата 2021 година, време е да изпратим старата 2020 и да вярваме, че ни очакват добри неща.

Как да почувствате празника, ако сте с бебе на ръце? Детето не бива да стопира желанията ви или да ви кара да се чувствате като жертва. Лесно е да се подготвите за празника, нужно е само да имате добра организация и верен съюзник (например таткото). Предполага се, че няма да каните гости в дома си - комбинацията между пандемия, новородено и много хора на едно място не е добра идея. Съгласете се, че взаимоотношенията ви с бащата на детето също се нуждаят от грижа. Помислете за лесно меню, което няма да ви затрудни и да ви отнеме време в кухнята. Облечете си карсива рокля, направете си семпла прическа и добавете спирала на миглите. Без излишни помпозности - тайната е в детайлите - подредете масата с настроение. Нека вашият съпруг да съдейства с някои занимания, които му се отдават. Бебето? Приговтете носилката, бебеносенете е  билетът за тази романтична вечеря. 

Лаптопът също е тайно оръжие - с приятна музика или интересни филми, всичко е във ваши ръце. Да, мънизето ще исак да суче - няма проблем! Може би ще иска да го носите, докато заспи? Защо не - един танц никога няма да навреди, нали? Белите шумове в действие - знаете, че те също имат сила в определени ситуации. Колкото по-информирана сте, толкова по-чудесна празнична вечер ще си имате. Няма как да изключим и факта някоя баба да се появи за събитието с цел да спасява "положението". Не се ядосвайте, а предайте на бабчето всички ангажименти, които ви тежат - в центъра сте вие, бебето и мъжът ви. 

Кога за последно си споделихте с половинката как се чувствате? Сега е моментът - 31 декември, 2020 година - време за равносметка, любов и благодарност. Огледайте се, дори да ви е трудно, да не сте се наспали или просто да не се чувствате супермама, всъщност вие имате всичко, оценете го.

Още полезна информация за първите дни с бебето ще откриете във видеата от Училището за родители на списание "9 месеца":