Решили сте да започнете нов и здравословен стил на хранене? Чудесно, тогава със сигурност ще ви бъде полезно да се запознаете с информацията по-долу. Бъдете разумни, никога не изпадайте в крайности, намерете своя баланс.

 • Акай: богат на хранителни вещества горски плод от района на Амазонка. Вкусът му най-добре може да бъде оприличен на комбинация от червено вино и шоколад. Плодовете на акая са богати на лесни за усвояване от организма антиоксиданти.
 • Боб „Аздуки“: дребен червен боб с бял ръб. Отглежда се в Япония и Китай. Това е най-лесният за храносмилане боб. Богат е на диетични фибри, въглехидрати, минерали, витамини и протеини.
 • Водорасли и морски зеленчуци: възможно най-алкализиращата храна. Сред разновидностите й са келп, дулсе, нори (които се използват на увиване на суши), араме и уакаме (използвани в супата мисо). Морските зеленчуци неутрализират киселинните отрови в тялото и в резултат намаляват възпаленията. Всички океански водорасли съдържат основни микроелементи, които подобряват здравето на храносмилателната система на щитовидната жлеза. Може да се намерят на щанда за азиатски продукти в магазина за здравословни храни при подправките.
 • Див улов: термин, прилаган за риби, които не са отглеждани в аквакултури, и са живели на свобода в океана. Дивоуловената риба се е хранила с това, което се среща в природа, за разлика от рибата, отглеждана в „стопанствата“, при което се намаляват хранителните вещества в нея.
 • Кардамон: растение от семейството джинджифилови. Ароматните му зърна са използвани като подправка и за медикаментозни цели. Кардамонът произлиза от Югоизточна Азия и Индия.
 • Киноа: зърноподобно семе от Южна Америка. Съдържа повече протеини от зърнените култури, както и разтворими и неразтворими фибри.
 • Кокосов крем: приготвя се от месестата част на кокоса. Това е богата на хранителни вещества храна, кремообразна, използва се за мазане, има плътен вкус и се топи в устата.
 • Кокосова захар: известна също като коко-захар или захар от кокосова палма, тя е произведена от сока на цветовете на кокосовата палма. На външен вид и на вкус прилича много на кафявата захар, но не предизвиква промяна в нивата на кръвната захар.
 • Конопено семе: малки бели семена, малко по-големи от сусамовите. Те са невероятен източник на протеини за веганите, който много по-лесно се усвоява и е по-добър от соята.
 • Ксилитол: захарен алкохол, извличан от дървото бреза. Има гликемичен индекс 7, докато индексът на трапезната захар е 100. Може да използвате ксилитол като пълен заместител на захарта във всяка рецепта.
 • Куркурма: подправка с огромно влияние върху автоимунните заболявания и възпаления. Тя е невероятен източник на индиректни антиоксиданти (стимулира производството на антиоксиданти от самото тяло в продължение на няколко часа след консумацията й).
 • Пасищни животни: термин, използван за животни, които през целия си живот са хранени единствено с трева и които постоянно са имали достъп до пасища. Те не са получавали зърнен фураж, животински продукти, синтетични хормони, антибиотици.
 • Стевия: билка, срещана в Южна Америка, която е 100 пъти по-сладка от захарта (достатъчно е много малко количество) и не оказва влияние върху кръвната захар. Тя е напълно безопасна за диабетиците и помага да се води начин на живот, който не стимулира възпаленията.
 • Тамари: безглутенов соев сос, който можете да намерите на щанда за азиатските продукти в магазините за здравословно хранене и в някои традиционни бакалии.
 • Темпе: форма на ферментирала соя, която се отглежда и ферментира така, че соевите зърна остават съединени във формата на блокче или на пирожка. Темпето е богато на протеини – една порция съдържа цели 22 грама.
 • Хималайска сол: чиста, ръчно добивана сол. Тя напълно съответства на минералния състав на кръвта на човека, затова помага за набавянето на минерали в човешкото тяло. Смята се, че това е най-чистата форма на сол, която съществува днес.
 • Яйца от свободни кокошки: яйца от кокошки, отглеждани свободно по тревата, за разлика от онези, които се отглеждат в затворените пространства и се хранят предимно със зърнени храни. Яйцата от свободно отглеждани кокошки съдържат 20 пъти повече полезни омега-3 мастни киселини, отколкото яйцата на инжектираните с антибиотици кокошки от птицевъдните стопанства.

Източник: Естествено зачеване и здравословна бременност след 30