Скорпион или Стрелец? На 3-и или на 4-и? Днес или утре? Въпросът кога ще се роди бебето измъчва много бъдещи майки. Колкото повече терминът наближава, толкова по-нетърпеливи те стават.

ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ КЪМ КАНАЛА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

Статистиката сочи, че само 10% от децата се появяват на точно определената от лекарите дата. Малките ревльовци поемат първия си дъх, когато решат, че са готови за тази така важна крачка и нито минута по-рано.

Бременността продължава 40 гестационни седмици (г.с.) и лекарите приемат, че бебето е доносено и зряло, ако то се роди между 38-ата и 42-рата г.с. В случай обаче че малчуганът предпочете да остане в утробата след 42-рата г.с., бременността се определя като преносена. Обикновено 3 до 12% от бъдещите майки преносват своите наследници. За съжаление, както преждевременното раждане, така и преносването носи рискове за майката и за бебето.

През бременността плодът получава всички необходими вещества чрез плацентата. Колкото повече обаче терминът наближава, толкова повече хранителни вещества се изчерпват. Намалява и количеството на околоплодната течност. Структурата на плацентата се променя. Така с течение на времето бебето вече не може да получи от майката всичко, от което се нуждае. Колкото повече плацентата старее, толкова по-голям става рискът за бебето. Най-сериозни са последиците за централната нервна система, сърдечно-съдовата, дихателната и отделителната система на детето.

СЪВЕТИ ЗА РАЖДАНЕТО

От друга страна, ако раждането премине по естествените пътища, често майката получава по-големи разкъсвания поради големината на плода.
Трудно е да се даде отговор на въпроса защо бебето закъснява.
Причините често са комплексни. Понякога терминът е определен неточно и въпреки изследванията, докрая не може да се каже със сигурност кога е станало зачеването. Възможно е преносването да се дължи и на удължен менструален цикъл. В случай че времето между менструациите е повече от 30–34 дни, терминът трябва да се премести назад с толкова дни, с колкото е периодът от един мензес до друг.

Други често срещани причини са бушуващите женски хормони, стареещата плацента, някои малформации при бебето. Статистиката сочи, че 50% от майките, които веднъж вече са преносили, при второ раждане отново няма да родят на термин.

 Ако детето се появи на бял свят по-късно, това може да окаже влияние върху състоянието му. 20% от родените след термин деца често не наддават добре на тегло, кожата им е набръчката, лющи се, ноктите им са дълги и оцветени. Около 25% от “закъснелите” малчугани са с тегло над 4000 г. Много майки се радват на пухкавото си бебе, но ако малкият човек натежи на кантара повече от 4500 г, е застрашен от диабет.

Към края на бременността повечето бъдещи майки копнеят всичко да свърши по-бързо и най-накрая да гушнат мъничето си. Те вече са стегнали багажа и само чакат първите сигнали. Добре е да знаете, че след като мине една седмица след определения термин и бебето все още кротко се гуши в утробата ви, пътищата са два или да се предизвика раждането, или да се изчака. И в двата случая ще се наложи всеки ден да посещавате женската консултация, за да може лекарят да следи сърдечните тонове на бебето. Важен е и цветът на околоплодната течност. Ако всичко е наред и няма индикации, че плодът страда, повечето лекари са склонни да изчакат до 42–43-ата г.с.

В случай обаче че лекарите забележат някакво страдание при плода или при бременната, предизвикването на раждането е задължително. Най-често се забелязват стареене на плацентата и зеленикави околоплодни води. Това означава, че бебето изхвърля мекониума и изпитва някакво страдание. В такива случаи има опасност детето дори да погълне от мекониума и да се задуши или да се роди с инфекция, налагаща приложението на антибиотик. Решението е бързо предизвикано раждане, за да се спаси животът на бебето, а понякога и на майката.