Периодът между 1 и 3-годишна възраст на малкото дете често е сериозно предизвикателство за родителите. Ако мъничето има проблеми със съня, това може да породи сериозни затруднения.

Има много причини, поради които детето внезапно би могло да се превърне в нощна птица, но въпреки тях съветваме родителите да не се притесняват излишно. Каквато и да е причината то да се буди, бъдете уверени, че това е временен период. С много търпение и последователност, този малък пропуск в рутината на съня скоро ще е далеч.

Тук събрахме няколко проблема, които могат да бъдат причина детето да се буди през нощта. Предлагаме и решения за всеки един от тях:

Умора

Колкото и иронично да звучи, прекалената умора може да причини огромни смущения на нощния сън. Деца, които внезапно отказват следобедната дрямка или лягат твърде късно, е много вероятно да срещнат проблем със заспиването вечер, просто защото са изтощени!

Какво да правите: Въпреки че вашето малко дете пораства, все още не е дошъл моментът, в който да му позволите да остава до късно или да спрете да го приспивате следобед. Рутината е вълшебният ключ, когато става дума за добър сън. Опитайте да осигурите на детето рутина в ежедневните дейности и лягането (в идеалния случай не по-късно от 19:00 ч.). Ако то все пак откаже следобедната дрямка, уверете се, че ще прекара малко време в спокойни дейности (като четене на книжка, например), за да може да отпочине добре.

Големи промени

Ново бебе? Нов дом? Тренировки с гърнето? Тръгване на ясла? През годините на малкото дете се случват толкова много нови и вълнуващи неща, родителите често не осъзнават, че те могат да имат ефект върху съня и детското психическо състояние.

Какво да направите: Подготовката е ключова! Говорете с детето си за всички нови промени предварително. Използвайте книги и игри за демонстрация, за да му помогнете да разбере защо промените са наложителни. След време с много любов и успокоение нещата ще се наредят.

Новото креватче

Малчуганите, които наскоро са се преместили от кошарка в легло, често могат да се чувстват некомфортно в новото си място за спане, което може да доведе до техните чести посещения при вас. Някои деца дори падат от леглото, свикнали с безопасността на бебешкото креватче.

Какво да направите: Нежно насочете детето към леглото. Кажете нещо от рода на „време за сън, обратно в леглото“ и го приспете като го галите по главичката, докато не се успокои. Но избягвайте да оставате при него, докато заспи, защото по този начин е вероятно да създадете нова зависимост – детето да свикне да заспива само с чужда помощ. А вие не искате това, нали?  При малки деца, които падат от леглото, инвестирайте в предпазител, докато не пораснат още малко.

Нощни страхове и кошмари

С наближаването на 2-те годинки въображението на детето се развива все повече. Това прави чудесна играта през деня, но може да доведе до проблеми през нощта! Притесненията и страховете от тъмното, призрачните сенки и чудовищата идват от умни малки главички.

Какво да направите: Справянето с нощните страхове и кошмари изисква спокойствие и последователност. Инвестирайте в малка нощна лампа с ниско сияние за стаята на детето. То може и да е свикнало да спи на тъмно от малко, но новите притеснения трябва да се тушират, а слабата светлина ще предложи комфорт на децата, ако се събудят през нощта.

Друго, което можете да предприемете да убедите мъничето, че стаята му е спокойна и безопасна. Проверете заедно под леглата без да го карате да се чувства глупаво заради притесненията си. За всяко малко дете – чудовищата и призраците са много реални. Опитайте домашен спрей против чудовища като добавите няколко капки лавандула към вода и напръскате из стаята, за да унищожите всички злини!

Малчуганите, които сънуват кошмари, можете да успокоите с много гушкане в леглото, като му повтаряте непрекъснато, че това е било просто кошмар. Не тръгвайте, докато детето не е спокойно и не сте убедени, че се чувства в безопасност. Лошите сънища са напълно нормални и няма от какво да се притеснявате, въпреки че често са доста смущаващо изживяване за всеки от нас.

Гладно коремче

Гладното дете е будно дете и често срещана причина за регресия на съня е точно свитото стомахче.

Какво да направите: Точно като бебетата, докато малчуганите растат, трябва да приемат повече хранителни вещества! Уверете се, че вашето дете приема разнообразна и добре балансирана храна с редовни здравословни ястия.

Чаша мляко с приказка преди лягане ще подейства успокояващо и ще притъпи чувството за глад.

Никнещи зъбки

Дискомфортът при никнещите зъбки е напълно основателна причина за проблемите със съня. Други симптоми, за които трябва да се следи, са зачервени, чувствителни венци, зачервени бузи и обща раздразнителност.

Какво да направите: Ако детето се събуди заради зъбите, първо изчакайте, за да видите дали ще се успокои самò. Ако не го направи, гушнете го. При по-сериозни случаи, разбира се, можете да опитате охлаждащи играчки за дъвчене, гелове за зъби и парацетамол или ибупрофен (за деца).

Колкото и да са трудни за детето и за вас самите тези моменти, не забравяйте, че всичко е само период. Възползвайте се от допълнителните възможности за прегръдки и обичайте своето дете. Помнете, че всичко друго, рано или късно, ще се нареди!