Децата инстинктивно усещат влиянието на цветовете – някои от тях ги успокояват, други ги смущават или притесняват. Известно е лечебното влияние на някои цветове и ролята на т.нар. цветотерапия. Цветовете са вид енергия, която влияе върху настроението, жизнеността и здравето и на най-малките.

Спасителното синьо
Някои бебета са подложени на синя терапия още от раждането си. Недоносените например се поставят в кувьоз, докато се адаптират към условията на външната среда. В тези първи “креватчета” светлината е синя. Специалисти дори лекуват и някои инфекциозни болести с помощта на цветотерапия. Вие сигурно нямате познания, за да се справите с настинката или с обрива на Вашето дете чрез действието на различните багри, но може да ги използвате, за да подобрите настроението му или дори… да формирате характера му.

Стая в багри
В стаята Вашето бебе си почива, но и опознава заобикалящия го свят. Най-добре е за стените да използвате пастелни цветове (т. нар. студени) – светлосиво, зелено, бледорозово. Те са подходящи и за мебелите или дрехите, с които детето спи следобед или през нощта.
В стаята му задължително трябва да има и “живи” цветове. Със сигурност червеното или жълтото килимче ще стимулират бебето да лази и ще му вливат сили за игра. Бледозеленият фотьойл ще е любимото му място, където то ще си почива в скута Ви, а може и… да помечтае. Използвайте синьото, за да го окуражите, защото този цвят предизвиква дързост. Не прекалявайте обаче с разнообразието в цветовете. Понякога много ярките влияят зле върху детето. Наситеното зелено може да предизвика дори главоболие. Ако заобиколите малчугана с червено, той може да стане буен, неспокоен и да плаче по цял ден. Легенда на чувствата Вашето дете избира дрехите си, без да познава влиянието на цветовете. То посяга към тези, които отговарят на неговото настроение. Оставете го да се облича само в дните, когато може да изглежда и неглиже. Ако следите внимателно избора на детето, ще разберете в какво настроение е. Когато предпочита синьото, може би е малко тъжно, а чрез червеното се опитва да пребори умората. Ако непрекъснато посяга към жълтото, има нужда от дълга почивка. Бъдете нащрек, когато забележите, че то непрекъснато сменя цветовете на дрехите си. Това е сигнал, че е тревожно. Постарайте се да го успокоите. През зимата червените дрехи създават комфорт, а бледожълтите тонизират през лятото. Настроение от менюто Цветовете на различни ястия също оказват влияние върху настроението на детето. Ако то е без тонус, давайте му червени или оранжеви храни – домати, чушки, моркови, портокал... За да го успокоите, предложете му за обяд салата от маруля или зелен фасул. То ще се чувства напълно добре след хранене, ако накрая изяде нещо жълто… например жълтък от яйце. Не забравяйте – само черният цвят не е полезен.