Коледа отмина. Отмина и еуфорията от подаръците, коледните тържества, семейните празници и сега с нови сили отново на ясла и градина. Може би на всекиго от нас е направило особено впечатление, че няколко седмици след коледните и новогодишните празници в цялата страна неканени и още по-малко желани върлуват грипни епидемии. Естествено, най-уязвими са нашите деца. Поради все още незрялата им имунна система, не добре изградени навици за лична хигиена, общуването с други деца, евентуално носители на вируси и бактерии в затворените пространства на детските заведения, децата често боледуват и зимата всъщност се превръща в истинско изпитание за тях и за нас, родителите.              

Климатичните и метеорологичните условия до голяма степен благоприятстват и са предпоставка за разпространение на вируси и бактерии. Влажният въздух е богат на водни молекули, които падат на земята бързо и лесно, защото са по-тежки от въздуха. С тях падат и вирусите, и бактериите, които оцеляват във водните молекули. През зимата обаче студеният въздух не е толкова влажен, затова и болестотворните микроорганизми циркулират във въздуха, който вдишваме, по-дълго. Освен това лесно полепват по твърди повърхности и така освен респираторно и контактно се предават от един на друг човек.

Но нека бъдем честни. Основаната причина за заболяемостта и податливостта на организма както на детето, така и на възрастния човек си остава отслабеният имунитет.

Защо имуннната ни система не е толкова силна през зимните месеци?

Една от основните причини е слънцето! Или по-скоро неговата липса. Студените дни са предпоставка да прекарваме все по-малко и по-малко време навън, а така ограничаваме и пряката експозиция на кожата си на слънчева светлина. Това води до по-ниски нива на синтез на витамин D. През месец януари ние вече сме прекарали около 3 месеца предимно в затворени пространства и има реален риск серумните ни нива на витамин D да са спаднали значително. Витамин D има огромно влияние върху имунитета, защото участва в регулацията на клетките на имунната система. За да функционира нормално, й е необходим витамин D. Ако той е в достатъчно количество, човек боледува 4–5 пъти по-рядко от сезонни вирусни инфекции, например от грип и настинка. За децата това се отнася в още по-голяма сила. Съвременни научни изследвания потвъждават, че способността за увеличаване на подходящия имунен отговор на инфекция е значително зависима от наличността на витамин D в съчетание с регулиране на този отговор от другите компоненти на здравия човешки организъм.

Реално противовирусни средства, които могат да блокират напълно размножаването на вирусите или да ги унищожат, няма. Това е работа на имунната ни система и затова храненето е от съществено значение. Богати на този витамин са мазните риби и някои растителни източници като люцерна, коприва, магданоз, хвощ, гъби и дрожди, но колко от тези храни консумират малките деца и реално колко витамин D биха могли телцата им да си синтезират при липса на достатъчно слънчеви лъчи?

Друга основна причина за отслабения имунитет през зимните месеци е захарта!

Тя е като „хапче за грип“ за имунната система, намалява активността на белите кръвни клетки, понижавайки защитата от вируси и инфекции.

Коледните празници са причина за драстично увеличение на количеството сладки и захарни изделия, които консумират нашите деца. Докато консумацията на пълноценен белтък подсилва имунитета, тъй като есенциалните и незаменими аминокиселини влизат в състава на имунните тела, то консумацията на храни, богати на мазнини и захароза, потиска имунната защита, като блокира ензими, които изграждат имунните тела. А всички коледни сладкиши изобилстват именно на мазнини и обикновено бързи въглехидрати, за сметка на пълноценния протеин.

Решението! Здравето е в чинията!

Обърнете особено внимание на това, което поднасяте в чинията на малкото дете. Природата се е погрижила да подсигури всички нужни храни в подкрепа на тялото ни през студените зимни дни!

Антиоксидантите, витамините А, С и Е са с мощно въздействие и ефективно укрепват имунитета. Водноразтворимите витамини от група В, като В6, В12 и фолиевата киселина, също ни осигуряват ефективна имунна защита. От минералите най-силно имуностимулиращо действие имат селенът, цинкът, желязото. Цялата тази палитра от естествени имуномодулатори можем да си набавим от храната. Цитрусовите плодове – портокали, мандарини, лимони, помело, са чудесен източник на витамин С. Всички знаем за чудотворното въздействие на този витамин върху имунната система на малчуганите. Моят съвет е: предлагайте целите плодове на децата, ограничете количествата прясно изцеден сок до 1 чаша на ден. Консумирането на целия плод подкрепя много по-ефективно имунитета и здравето на храносмилателния тракт. Така ще ограничим и приема на плодова захар и ще балансираме калорийния дневен прием на детето. Кивито е идеален „зимен“ плод, с който също можем да набавим допълнително витамин С за малчуганите. То е богато на фибри, витамин К, витамин B9, както и на калий, магнезий и калций.

Да не подценяваме благотворното въздействие на традиционните български ябълки, круши, дюли за детското здраве. Добър зеленчуков източник на витамин С са червените чушки.

Желязото е в червеното цвекло, а пълнозърнестите храни ще снабдят детския организъм с витамини от група В, фолиева киселина, витамин С, селен.

Жълто-оранжевите зеленчуци – моркови, чушки, тиква, сладък картоф, са богати на каротеноиди и на провитамин А.

Луковите зеленчуци – лук, праз лук, чесън, макар и рядко харесвани от децата, ни доставят имуностимулиращия минерал сяра, влизащ в състава на някои ензими, които пазят нашето здраве, като повишават имунните функции.

Варивата и зърнените храни – фасул, леща, грах, зрял боб, просо, нахут, елда, киноа, са източник на пълноценни растителни протеини. Именно адекватният прием на протеини подпомага ефективния имунен отговор на организма към всякакви вуруси, инфекции и бактерии. Освен това тези храни са богати на мед, цинк, желязо.

Киселото зеле и трациционната българска туршия са пробиотични храни, които подкрепят чревната ни флора и колонизацията на добрите бактерии в нашия микробиом.

И не на последно място!

Може и да е студено навън, но колкото по-малко време децата ни прекарват обездвижени пред екрани и монитори, толкова по-здрави ще бъдат те!  Да, хубаво е да ограничим контактите им с много хора в затворени пространства, но липсата на излагане на микроби потиска естественото развитие на имунната система. Играта навън изключително силно благоприятства имунната система на детето. От една страта, децата имат досег до умерено количество микроби, което подпомага здравословното развитие на имунната им система, студът ги калява и в същото време кожата им поглъща зимните слънчевите лъчи, подобрявайки нивата на витамин D. За зима без грип – да се храним добре и да играем навън с нашето дете!

Tекст: Яна Данаилова