Раждането - най-щастливата първа среща, любов от пръв поглед. За да стигнем дотам обаче, ние - жените, преминаваме през някои физически предизвикателства. Спокойствието е в основата на това процесът да бъде лек и да остави приятни спомени. Не на последно място е важно и доверието в лекаря и екипа, които сте избрали да споделят с вас Големия ден.

Хипнораждане

Чувството за спокойствие е от решаващо значение да останете уверени по време на раждането. Този метод използва самохипноза, стратегии за релаксация и дишане, за да ви помогне да контролирате болката, да се освободите от тревожността и да се справите със страховете. Важно е да практикувате техниките по време на бременността. Така ще знаете кога и как да ги използвате по време на раждането.

Дихателни упражнения

Комбинирането на дишане с броене е много ефективно по време на цялото раждане.

Бавните и дълбоки вдишвания увеличават количеството кислород, което достига до мускулите, а това им помага да се отпуснат. Броенето, от своя страна поддържа ума ви зает. Опитайте дишане 7:11 – вдишайте дълбоко докато преброите до седем, след което издишайте, броейки до 11.

Концентрация в настоящето

Мозъкът ни е развит така, че да ни предупреждава за евентуална последваща опасност и дори в момента всичко да е наред, той може да генерира панически мисли, задействайки мускулното напрежение и забавяйки раждането.

Опитайте се да държите ума си под контрол, като се съсредоточите върху настоящето – използването на дихателната техника ще помогне, както и повтарянето на избрана от вас мантра или молитва, визуализации на спокойни и красиви моменти.

Ароматерапия

Ароматите са мощен инструмент, с който можете да упражнявате контрол върху психиката и емоциите си. Когато практикувате релаксиращи упражнения по време на бременността, използвайте масло от лавандула. Вземете го със себе си по време на раждането, нека партньорът ви ви масажира нежно с него. Така, освен прекия ефект от масажа, ароматът ще предизвика усещането за отпускане, с което сте го свързвали през бременността.

Масаж

Чувствате се стресирани? Нека половинката ви енергично да разтрие гърба и задната част на краката ви. Това стимулира метаболизма, което помага на тялото ви да обработва адреналин и млечна киселина, така че отново да се чувствате спокойни. Между контракциите лекият масаж помага да се стимулира отделянето на успокояващи вещества в тялото.

Всички тези техники ще допринесат за вашето спокойствие и ще направят раждането по-леко и безпроблемно. Въпреки това, най-доброто, което можете да направите е да мислите за малкото човече, което идва при вас, с цялата любов, на която сте способни. Научно доказано е, че любовта действа обезболяващо!