4 причини за това защо е важен ритуалът преди заспиване

Време е за сън. Раздялата…

Около втората годинка детето ви е научило един изключително важен урок за неговия живот – че мама и тати не могат да бъдат през цялото време до него, и че нощта е времето, когато остава само. Този урок може да бъде труден за научаване и да предизвика чувство на страх и несигурност у детето, дали ще се справи само с опасностите от заобикалящия го нов свят. За него времето за сън е време на раздяла с вас и точно поради тази причина е важно да знаем как да реагираме и как да тълкуваме действията на детето.

Не се учудвайте, ако детето ви не желае да ви пусне да си отидете или всеки път го оставите в креватчето му се раплаква и подава ръчички към вас, за да го гушнете отново. То просто не е готово да се раздели толкова лесно с вас и иска още внимание. Мъничето копнее да преживее по специален начин последните минути от деня преди да заспи. Тези „специални моменти“ ще се превърнат в ритуалите преди сън.

„Аз съм тук, до теб, докато имаш нужда от мен”. Сигурността....

Ако има нещо, което може да направи тази раздяла приятна - то това е усещането за сигурност, че вие сте там днес, когато детето ви заспива и ще бъдете пак там, когато отвори отново очички, жадни за предизвикателствата на новия ден. Но, за да може детето ви да получи тази сигурност, трябва да се е уверило в този факт и да продължава да се уверява ежедневно. Как става това?

Когато изберете ритуал, той трябва да се спазва и да се повтаря всеки път преди детето ви да заспи. Пижамката, с която спи, любимата играчка, любимото одеалце и разбира се – песничката или приказката за лека нощ. Когато този ритуал се повтаря, това създава усещането за нещо познато, вече преживяно, изпитано и безопасно. Това ще му помогне да създаде свои навици и да свързва определени действия с прелюдията към съня. Нежният допир, тихият глас и любовта, които му подарявате, са най-сладкото хапче за сън.

Край с игрите, време е за приказка за лека нощ” - Успокояването...

Най-забавното време за игра е привечер, когато мама и татко са се върнали от работа и изгарят от желание да си поиграят с малкото човече, да си поговорят за това какво се е случило през деня, да му поднесат новата играчка, която са купили по пътя към дома или да похапнат сладкиши, глезейки се взаимно. Това е времето, в което семейството е заедно и се случват много нови и интересни неща за детето. Емоциите са силни, игрите интересни и неусетно става време за сън. Но най-малкия член на семейството не желае и дума да чуе за лягане. Нима ще го вините?

Ключът към настройването за сън е ритуалът. В зависимост от възрастта на детето ви, ритуалът може да бъде различен и с годините този процес ще продължи да се видоизменя, за да се напасва към нуждите му. Но ако сте в началото на създаването на ритуал, то нека интензивните вечерни игри плавно преминат към по-статични, по-спокойни и неангажиращи. Необходимо е преходът да бъде плавен, като игрите, които избирате, стават все по-тихи, а вие се превръщате във все по-активната страна. Хубаво е и мама и татко да участват заедно или последователно, за да може малкото дете да си легне спокойно. Когато започнете да четете книжката или да пеете песничката за лека нощ – активността е станала единствено ваша и плавният преход е направен. Сега вашето мъниче е запазило интереса си, но е успокоило тялото си и е готово да се отпусне в ръцете на съня.

„Аз ти вярвам, че всичко ще бъде наред”. Доверието....

Когато даваме целувката за лека нощ на детето си, ние му завещаваме обещание, че всичко ще бъде наред, че ние ще бъдем там, когато то има нужда от нас, и вяраме в него. Нашата целувка му казва, че го обичаме и няма да го изоставим.

Показвайте чувствата си и привързаността си открито, не забравяйте да сложите до детето любимата му играчка. Не пестете прегръдките си, усмивките и целувките. Всяка ваша емоция е важна. Когато детето се разсърди и разплаче, то показва страха си, че се бори с него и има нужда от вашата подкрепа.

Спазвайте обещанието си всяка вечер и вашето дете ще знае, че времето за сън не е страшно, и че с утрешния ден вие пак ще сте там и ще го обичате все толкова силно.

10 предимства на целувката за Лека нощ за децата

  • 1. Те са по-спокойни, защото усещат нежността от вашия допир.
  • 2. Те са по-адаптивни в непозната среда – вече са усетили сигурната семейна среда и домашния уют, техния спасителен остров.
  • 3. Те са по-отговорни, защото чрез приятния ритуал могат да се научат на дисциплина
  • 4. Те са емоционално интелигентни, защото се научават да изразяват емоциите си.
  • 5. Те са по-щастливи, защото знаят че са обичани
  • 6. Те са по-самостоятелни, защото свикват с факта, че мама или татко няма да избягат от тях, а утре като се събудят и всичко ще си е по старому
  • 7. Те са по-креативни, защото участват в измислянето на ритуала
  • 8. Те са по-сигурни защото знаят, че мама или татко са там и ще се притекат на помощ
  • 9. Те се страхуват по-малко, защото знаят, че след нежната целувка на мама или татко нищо не ги заплашва
  • 10. Те плачат по-малко, защото виждат, че мама или татко ще е бъдат там, докато заспят.

 

Текст: Milenita May