Нормално раждане или секцио - обширна и често коментирана тема, която вълнува силно всяка бременна. Мненията са много, препоръките - също. Да видим какво казва статистиката...

ОВУЛАЦИОНЕН КАЛКУЛАТОР

Оказва се, че вероятността да родиш с цезарово сечение в България е… 50%? Да, всяка втора жена в България ражда оперативно.

В началото на всяка година в сайта clinica.bg се публикува статистика за ражданията в страната през изминалата година. Тази статистика много ясно показва ориентацията на родилната грижа в страната. Тя определено е към стабилно висок и все по-голям процент на оперативното раждане. Могат да се видят цифрите назад до 2017 година, когато процентът операции е бил 45. През 2021 година той вече е 49.95. 

Искате ли да се запознаете с бебето още преди раждането?

И макар че Цезаровото сечение (ЦС) е животоспасяваща операция и сме благодарни, че имаме тази опция, твърде високите проценти могат ненужно да увеличат някои рискове, свързани с този вид родоразрешение.

Затова и препоръките на СЗО са около 10-15% от жените да раждат оперативно. През 2015 година е публикувано ново изследване, обхващащо раждания в 194 страни. Препоръката и изводът, които авторите на изследването правят, са че 19% е оптималният процент на оперативни раждания. След този процент ползи за жените и бебета няма, а рисковете остават.

Добри новини - абортите в България намаляват

Бърз поглед върху цифрите от големите градове в България показва, че в София, Пловдив и Варна средният процент е много над 10, 15 и 19. А дори и доста над средния за страната, като в някои лечебни заведения в тези градове нормалните раждания изглежда са по-скоро изключения. От друга страна, в някои малки градове цифрите са близо до световните препоръки.

Източник: https://detskitegradini.com/