Полезна, интересна и важна - именно такава бе дискусията ни с проф. д-р Николай Младенов, дмн, началник клиника по Анестезиология и интензивно лечение в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда. Поканихме го, за да разберем повече за видовете упойки по време на раждане. Кои са предимствата и недостатъците на едните и другите, има ли нужда да се притесняваме, мислейки, че ни вредят или е важно да сме уверени, знаейки, че ни помагат? Отговори на тези и други въпроси по темата получихме в нашето уеб предаване. 

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НА 9 МЕСЕЦА В YOUTUBE

Преди да се запознаем с всичко важно за упойките по време на раждане, акцент поставихме на първия период, а именно - бременността. Теодора Артинова, старша акушерка, ни разказа повече за деликатните 9 месеца, като ни сподели и убеди колко важен е приемът на витамини, докато сме бременни. Да, съмнение няма, верният приятел си остава ПреМама Дуо - помощник и през бременността, а също и след това

Разговора ни с проф. д-р Николай Младенов започнахме, поставяйки фокус на спиналата упойка. Научихме, че спиналната анестезия спада към групата на регионалните упойки. Идеята е да се изключи определена зона от сетиовно-моторната активност. Така може да се осъществи безопасно акта на секцио - изваждане на бебето от матката. 

Разбира се, не пропуснахме да обясним и какво представлява епидуралната упойка. За да бъде поставена и едната и другата упойка разкритието трябва да бъде 4 см. А кои са възможните усложнения? По думите на нашия гост: "Всяка техника крие риск и целта на опитната ръка и на подготвения анестезиолог е да намали риска." Едно от най-честите усложнения, което притеснява майките, това е следоперативното главоболие

Дали упойките могат да навредят на бебето, също бе сред въпросите, които отправихме към проф. проф. д-р Николай Младенов. Той ни сподели: "Пазейки майката, пазим и бебето." Доверието в лекарския екип се оказва ключово. Лекарите желаят най-доброто - както за майката, така и за бебето. 

НАУЧИ КОГА Е ТВОЯТ ТЕРМИН

Разбрахме също и кога се налага пълна упойка по време на оперативното раждане. И това, разбира се, не беше всичко. 

enlightenedЗа какво още си говорихме и какви полезни съвети и насоки получихме, гледайте видеото и разберете: