Раждането - вълнуващ момент, който буди страхове и обърква силно емоционалния свят. Често родилките се нуждаят от подкрепа, за да поддържат психичното си здраве. Някои майки решават да поверят своите емоции, чувства и усещания на дула. Дулата е жена, която служи, не е медицинско лице, но е прекрасно допълнение към екипа за раждане. Тя осигурява непрекъсната емоционална подкрепа и предлага техники за физически комфорт на жената по време на раждането. За да разберем повече за нейната роля, в студиото ни поканихме Яница Карамаркова, дула от МЦ "Д-р Калчев". Какво ни разказа тя? Нека разберем. 

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НА 9 МЕСЕЦА В YOUTUBE

В началото на разговора ни помолихме нашия гост да ни разясни какво всъщност означава да си дула. Ето какво сподели с нас Яница: "От превод "дула" означава жена, която служи, но в съвремнния прочит на нещата, дулата е обучен асистент за раждане, преминава специални обучения, които ѝ помагат да помага на жената емоционално." 

Обърнахме внимание и на плана за раждане - какво представлява той и защо е важен? "Планът за раждане може да даде ясни насоки и представи как да се извърши комуникацията с медицинския екип. Планът за раждане дава една рамка, по която да се движим, когато общуваме с нашия лекар, акушерка, за да проследим и стандратите на практика в болницата." Според Яница планът за раждане е силно необходим, особено при жени, които раждат за първи път. Чрез него майките имат възможност да съпостявят реалността с очакванията. 

Нормално раждане след секцио? Разбрахме дали това е възможно. "Вагинално раждане след секцио е възможно, възможно е и след второ и трето секцио, също да се случи вагинално раждане." Научихме също, че в такива ситуации е много важно жената да бъде подготвена и да иска да роди нормално - "мотивацията стои в корена на всяко раждане". Ако жената вярва, че може да го направи, причина да не се случи, няма. Тук тя се нуждае от екип, който ще я подкрепи в това начинание. 

БЪДЕТЕ ЧАСТ ОТ ОБЩНОСТТА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

Поговорихме си и за контакта "кожа до кожа". Ето какво ни каза Яница по темата: "Кожа до кожа е нещо, което наистина препоръчвам на всички да си подарят, ранният контакт с бебето помага за балансирането на жената след раждането, както и на бебето, ползите са двустранни и изключително много."

Обърнахме специално внимание и на възстановителния период. Разбрахме и повече за присъствието на бащата в родилната зала. Темите, които обсъдихме, бяха много. А споделеното от Яница, несъмнено, беше полезно и обогати нашите знания. 

Ако не сте имали възможност да ни гледате, можете да го направите още сега: