Коя е вероятната дата на повявата на чудото? Въпрос, който вълнува силно всяка бременна жена - още от мига, в който двете чертички оживеят пред нейните очи. Пътят на бременността и случващото се преди и след термин е вълнуващо време за бъдещата майка. За появата на бебето, за термина преди и след и за всичко важно през 9-те месеца си говорихме с проф. д-р Иван Костов, д.м.н, акушер-гинеколог от Университетска акушеро-гинекологична болница “Майчин дом”.

yesУчилище за родители - Грип и вирусни инфкеции при бебета. Разговор с педиатър

В уеб предаването ни гостува още и Теди Артинова. От нея научихме кои са ползите на ПреМама Дуо и разбрахме, че хранителната добавка е концентриран източник на витамини, минерали за жени, планиращи бременност, бременни и кърмачки. Теди ни припомни ни колко важно е в периода преди, по време на и след бременността да обърнем внимание на начина на хранене. Ключово за цялостното ни здраве е да имаме една добра комбинация от протеин, въглехидарти и мазнина, да се оводняваме правилно и да се храним единствено и само по наш собствен вкус. 

В началото на разговора ни с проф. д-р Иван Костов говорихме за деня на раждането. Малка част от бременностите завършват точно на термин. Останалата част от бебетата се раждат преди и след термина. 

Какво се случва, когато новороденото се появи твърде рано и защо се стига до преждевременно раждане? Рисковете са големи и те касаят най-вече белите доброве на бебето. Важно е те да бъдат достатъчно развити и зрели. Нервната система на бебето трябва да бъде също масимално вътреутробно развита. Бременната жена трябва да бъде в много добра колаборация с акушера, който следи нейната бременност. 

yesДа се родиш в околоплодния си мехур - 9 изумителни снимки

Нашият гост ни сподели, че една от честите причини за преждевременно раждане е преждевременното пукане на окоплодния мехур, заради някаква вагинална инфекция. Други причини са: 

  • анатомични особености;
  • чувствителна матка, която се контрахира;
  • недостатъчност на шийката на матката.

Не пропуснахме да обсъдим и преносването. Разбрахме кога крие опасност и то. А как да разберем, че водите ни са изтекли? Научихме и това. 

Цения ни разговор с проф. д-р Иван Костов може да чуете тук: