Най-вълнуващият първи месец от живота на вашето бебе е вече зад гърба ви. Сигурно сега се чувствате по-уверена и сте успели да създадете по-твърд режим на детето. Това безспорно улеснява всекидневието ви. Установили сте, че бебето не е толкова крехко и уязвимо. Чрез рева си то с хитрост мобилизира околните (най-вече мама) да изпълняват желанията (и капризите) му.

Колко, кога, какво...

Вторият месец е период на най-бърз растеж. Детето наддава средно с 25 г дневно, а ръстът му се увеличава с около 3 см. Обиколката на главата му нараства с 1.5 см. Този интензивен растеж налага да започнете профилактика на рахита с витамин D2.

По време на първите 6 месеца от живота на детето например мозъкът почти удвоява своите размери, като осигурява правилните си функции на растеж и развитие в следващите години, за разлика от първите няколко месеца от живота на едно коте или теленце, при които далеч по-важно е да натрупат мускулна и костна маса, за да си осигурят физическото оцеляване. Новородените котета удвояват теглото си до десетия ден, а теленцата – до 40-ия ден. Съставът на кърмата (млякото), произведена от майката, е не само строго специфичен и адаптиран към нуждите на определения вид, но и се променя във времето, за да осигури правилния ритъм на растеж и развитие на кърмачето. Кърменето, като основен метод на хранене през първите 6 месеца от живота на новороденото бебе, е възможно най-добрият начин за осигоряване на необходимите хранителни вещества, биоактивни фактори, витамини и минерали. Майчината кърма е единствената специално произведена и структурирана храна за новороденото, осигуряваща му също и защита срещу инфекции и подпомагаща имунното съзряване и микробиологичната колонизация на организма му.

От двумесечна възраст започва имунизацията с ваксината дифтеткок (ДТК), която осигурява защита срещу дифтерия, тетанус и коклюш. Инжектира се подкожно в гърба, под долния ъгъл на плешката. Имунизацията е трикратна, през месец, а реимунизацията е преди навършване на 2 години.

Биографични данни

Бебето на два месеца още е със свити крайници, но все по-добре заема и разгъната поза. То обръща главата си на една страна – най-често предпочитаната от него. Сигурно забелязвате, че хаотичните му движения намаляват. Когато обаче движи главата си, може да се появи рефлексът на Моро – то протяга ръцете си навън и нагоре, разперва пръстите си, след което свива ръцете и ги придвижва към тялото (т.нар. стряскане).
Ако хванете детето за ръце и бавно го повдигате нагоре и напред, ръцете му леко се сгъват в лакътните стави. То вдига главата си добре, но в седнала поза тя увисва напред, а при вертикално изправяне леко се поклаща. Детето е по-стабилно. Когато лежи на гръб или по корем, равновесните му реакции се подобряват. Не може да не забележите, че движението му харесва и го успокоява. При упражнения на лицето му грейва усмивка. Бебето на два месеца забелязва и фиксира предмети на разстояние 30–40 см. То ги гледа, докато не бъдат преместени. Детето проследява с поглед предмети и хора, които са му интересни, като движи и главата си в съответната посока. На тази възраст също може да се забележи страбизъм (кривогледство).
Двумесечното бебе реагира на силни дразнители, като плаче, набръчква челото си, намалява активността си или с рефлекса на Моро.
Ръцете на детето все още са свити в юмрук, но не са толкова силно стиснати. То често ги пъха в устата си или пък лапа само палеца си. Ако му подадете дрънкалка, човечето я хваща с разтворени пръсти и не я изпуска. Сигурно с особена радост посрещате новото умение – детето вече издава няколко звука: а, е, о, у. Понякога пред тези гласни поставя и съгласната „х” и произнася „ха”, „хе”, „ехе”... Появява се и прелестното гукане, което още повече издига бебето в ранг човече.
Ако му се усмихвате, детето реагира, като движи мускулите на лицето си. По плача му може да се ориентирате дали е гладно, или е изморено. В първия случай ревът е пронизителен, неутешим, а във втория е жално хлипане. Плачът на здравото дете е силен, дишането му – равномерно. То се успокоява, ако го вземете на ръце или пък чуе гласа ви. Когато околните му говорят и се приближават близко до него, ги гледа с интерес и им се усмихва.

Как да му помогнете

  • Говорете на детето, като го гледате, когато го храните, преобличате, къпете. То не разбира вашите послания, но по тона улавя доброто ви настроение и обичта към него.
  • Назовавайте го по име.
  • Пейте му песнички и му пускайте любимата си музика.
  • Показвайте радостта си, когато ви се усмихва.
  • Не проявявайте нервност при общуване с него. То улавя вашите страхове и това влияе върху поведението му. Ако сте спокойна, уверена и позитивно настроена, бебето също ще е в добро разположение на духа.

Абонирайте се за канала ни в YouTube, за да следите новите лекции от Училището за родители на списание "9 месеца":