В мразовитото време някои отдавна спят зимния си сън. Своя леден сън преживяват и неколкотостотин ембриона в криобанката на І САГБАЛ „Св. София”, които чакат потенциалния си шанс да се „събудят” и да се превърнат в човеци.


В България замразяването на ембриони се извършва от около 10 години.
Каква е главната цел на тази практика?
„При хормоналната стимулация на яйчниците на жените, предхождаща ин витро оплождането, остават повече яйцеклетки, които се оплождат и стават ембриони. Те се замразяват и ако ин витро опитът се окаже неуспешен, двойката има шанс да размрази ембриони и да пробва пак. Така спестяваме на жената скъпата хормонална стимулация. Но освен че е скъпа, тя не е и напълно безвредна за нея”, обяснява д-р Георги Вакрилов – акушер-гинеколог и ембриолог в ин витро отделението на І САГБАЛ „Св. София”.

Съхраняването на замразени ембриони е по-безболезненият път и за жените с репродуктивни проблеми, които вече са успели да заченат, след години да имат и второ, и дори трето дете.
„Имаме няколко такива случая. Преди време една жена роди момиченце и след 3 години отново дойде при нас, за да размразим съхранените й ембриони и да й ги имплантираме. Родиха й се близначета. Те са оплодени по едно и също време заедно със сестра си, но всъщност са с четири години по-малки”, разказва д-р Вакрилов.

От практиката си АГ-специалистът пази спомена за поне 50-ина бебета, родени от замразени ембриони. При ин витро оплождането с размразени ембриони успехът е около 15–20% – малко по-малък от успеха при ин витро процедурата с незамразявани ембриони. 
На конференция на Американското общество по репродуктивна медицина три независими един от друг научни екипа представиха данни, че децата от размразени ембриони са по-устойчиви в сравнение с децата, заченати по ин витро път от незамразени ембриони. Обяснението на учените е, че при размразяването оцеляват само най-жизнените от замразените. Според изследователите от Кралската женска болница в Мелбърн, Австралия, 11% от бебетата, заченати ин витро от „пресни” ембриони, се раждат с тегло под нормата, а сред родените от размразени ембриони децата с поднормено тегло са 6,5%. „По тази логика можем като цяло да определим бебетата, заченати чрез ин витро оплождане, като по-здрави от заченатите по естествен път, защото тези ембриони са минали през големи перипетии и са оцелели. Статистиката обаче показва, че малформациите при децата, заченати чрез асистирана репродукция, в сравнение със заченатите по естествен път, не са по-малко. Някои си представят, че сме тръгнали да правим армия от Шварценегери. Няма такова нещо. Бебетата, заченати по ин витро път, не се превръщат в някакви атлети или гении, а са съвсем нормални деца”, твърди д-р Вакрилов.  
Какво става със замразените ембриони, ако не бъдат потърсени от биологичните родители? „След пет години съхранение двойката може да заяви, че няма желание да се възползва от замразените си ембриони и в такъв случай те се унищожават. До момента обаче няма семейство, което изрично да се е отказало от тази възможност”, обяснява акушер-гинекологът.
Има двойки, които се възползват от „замразения” шанс да имат поколение след доста години. „Преди две години в нашата болница жена от Пловдив след 6 години неуспешни опити за ин витро зачеване пожела да размразим ембрионите й и роди момченце.” В световен мащаб има съобщения за бебета, родени от ембриони, замразени за период от 13 години. 
Свое „ледено бебе” през пролетта на 2010 г. очаква и небезизвестната Селин Дион. Преди месеци 41-годишната изпълнителка обяви радостната вест, че е бременна с второто си дете, което е от замразен преди 8 години ембрион. 
Неизбежно като част от темата за замразените ембриони възникват и някои биоетични въпроси,
повдигнати най-вече от различни религиозни общности. „От мига на зачатието ембрионът не е просто оплодена яйцеклетка, а цялостен човек според идентичността и постоянното си усъвършенстване... В човешкия ембрион смирено се изобразява Бог. Фактът, че за хиляди ембриони възможността за живот се вижда през перспективата на смъртта, е унижение на човешкото достойнство и погазване на правото на живот”, гласи възгледът на Светия синод на Гръцката православна църква по темата.
„Откога започва животът? Всеки има различна позиция по въпроса. Но нашата мисия като лекари е да помагаме на колкото може повече двойки да имат деца. Замразяването на ембриони увеличава шанса за бебе и намалява риска за жената от множествени стимулации.
Ето защо според мен това е нещо позитивно”, смята АГ-специалистът. От медицинска гледна точка показателен е фактът, че в страни като Италия например, където замразяването на ембриони не е позволено, ражданията от ин витро оплождане намаляват, а бездетните двойки пътуват до репродуктивни клиники в съседни държави с по-либерално законодателство.
Д-р Вакрилов обаче категорично не одобрява създаването на ембриони единствено с цел да се извличат стволови клетки от тях.
В някои страни съществува и законова възможност непотърсените ембриони да бъдат “осиновявани”
Всяка година в Испания например с изричното позволение на биологичните им родители стотици замразени ембриони са “осиновявани” от двойки с репродуктивни проблеми. Това е практика, приемлива за някои вероизповедания, тъй като дава шанс за живот на част от ембрионите, които са „изоставени”. „Макар да възникват въпроси около биологичната идентичност на бебето, по този начин и някои ембриони ще се спасят, и майката ще изживее връзката на бременността с детето…”, смятат православните духовници. 

Сандра Керелезова