Пробвала съм различни рецепти за фалафели, но никак не ми допадаше идеята да блендирам продуктите до пълна гладкост. За това използвах нахут от консерва, който намачках с вилица. По този начин вкусът на подправките остава много по-наситен, а в същото време фалафелът е много по- лесен за оформяне и печене.

Необходими продукти:

1 голям сладък картоф

1 консерва нахут

1 ч.л. кимион

1 ч.л. червен пипер

черен пипер

сокът на половин лимон

кориандър/ магданоз

сол

80 г бадемово брашно

Начин на приготвяне:

  • Разрежете картофа на две и го изпечете на 180–200 градуса за около 40–45 мин. (докато стане мек отвътре).
  • Изсипете нахута в купа и го намачкайте с вилица, след което прибавете картофа, подправките, лимона и магданозът.
  • Накрая прибавете и брашното. Ако сместа ви се вижда водниста добавете още малко брашно. Аз използвах бадемово, но бяло или безглутеново също ще свършат чудесна работа.
  1. Оформете средно големи топчета и сложете в тавичка, която сте покрили с хартия за печене.
  2. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 25–30 мин. Не препоръчвам да ги печете по-дълго, защото фалафелите ще станат много сухи.