Пробвала съм различни рецепти за фалафели, но никак не ми допадаше идеята да блендирам продуктите до пълна гладкост. За това използвах нахут от консерва, който намачках с вилица. По този начин вкусът на подправките остава много по-наситен, а в същото време фалафелът е много по- лесен за оформяне и печене.
Необходими продукти:
1 голям сладък картоф
1 консерва нахут
1 ч.л. кимион
1 ч.л. червен пипер
черен пипер
сокът на половин лимон
кориандър/ магданоз
сол
80 г бадемово брашно
Начин на приготвяне:
- Разрежете картофа на две и го изпечете на 180–200 градуса за около 40–45 мин. (докато стане мек отвътре).
- Изсипете нахута в купа и го намачкайте с вилица, след което прибавете картофа, подправките, лимона и магданозът.
- Накрая прибавете и брашното. Ако сместа ви се вижда водниста добавете още малко брашно. Аз използвах бадемово, но бяло или безглутеново също ще свършат чудесна работа.
- Оформете средно големи топчета и сложете в тавичка, която сте покрили с хартия за печене.
- Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 25–30 мин. Не препоръчвам да ги печете по-дълго, защото фалафелите ще станат много сухи.