В последните няколко години рецептите без глутен са все по търсени и по-често срещани в готварските книги и интернет пространството. Представям ви един десерт, който лично аз си похапвам на закуска през уикендите. Златистата кошничка е страшно хрупкава и е направена от безглутенови овесени ядки и ароматно фъстъчено масло. В крема сложих ягоди, но всеки друг по-сочен плод би ви свършил чудесна работа.
Необходими продукти:
За кошничките:
150 г безглутенови овесени ядки
40 г лешници
10 г сусам
1 с.л. фъстъчено масло
1 с.л. кокосово олио
1 с.л. мед
ванилия
За крема:
100 г кaшу (предварително накиснато за едно денонощие)
4 големи ягоди
30 мл бадемово мляко
20 г кокосова захар
Начин на приготвяне:
- Блендирайте овесените ядки заедно с лешниците и сусама. Разтопете кокосовото масло и го добавете към овесената смес заедно с останалата част от съставките. От получената лепкава смес оформете кошнички. Аз използвах формичките за тарталети, като покрих дъното и стените. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 15 мин.
- В блендер разбийте всички съставки за крема до получаване на гъста и хомогенна смес. Напълнете всяка кошничка и сервирайте.