В последните няколко години рецептите без глутен са все по търсени и по-често срещани в готварските книги и интернет пространството. Представям ви един десерт, който лично аз си похапвам на закуска през уикендите. Златистата кошничка е страшно хрупкава и е направена от безглутенови овесени ядки и ароматно фъстъчено масло. В крема сложих ягоди, но всеки друг по-сочен плод би ви свършил чудесна работа.

Необходими продукти:

За кошничките:

150 г безглутенови овесени ядки

40 г лешници

10 г сусам

1 с.л. фъстъчено масло

1 с.л. кокосово олио

1 с.л. мед

ванилия

За крема:

100 г кaшу (предварително накиснато за едно денонощие)

4 големи ягоди

30 мл бадемово мляко

20 г кокосова захар

Начин на приготвяне:

  1. Блендирайте овесените ядки заедно с лешниците и сусама. Разтопете кокосовото масло и го добавете към овесената смес заедно с останалата част от съставките. От получената лепкава смес оформете кошнички. Аз използвах формичките за тарталети, като покрих дъното и стените. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 15 мин.
  2. В блендер разбийте всички съставки за крема до получаване на гъста и хомогенна смес. Напълнете всяка кошничка и сервирайте.