Здравейте! Казвам се Нина Ежова. По образование съм магистър по приложна психология, завършила съм в Лондон, а по душа съм кулинарен пътешественик. Автор съм на блога „Nina Ezhova’s LifeBook“, където споделям моето кулинарно творчество, както и снимки, публикации от пътувания и съвети за по-щастлив начин на живот.

Преди няколко дни се върнах от Париж, където често обичам да отскачам, когато имам нужда от кулинарно вдъхновение. За никого не е тайна, че френската кухня е една от най-изисканите и разбира се, неустоимо вкусна.

Френските десерти са примамливи както за окото, така и за небцето и точно поради тази причина споделям моя вариант на здравословни тарталети. Определено създаването на тази рецепта беше голямо предизвикателство, защото не исках да бягам от този френски изтънчен вкус и вид, но пък исках и да създам десерт, който да бъде максимално здравословен. Хрупкавата  бадемова „кошничка” на тарталетите се приготвя бързо и много лесно, а в комбинация от разтопен шоколад и маскарпоне това кулинарно изкушение те пренася не във Франция, а направо в друго измерение.

Необходими продукти:

За тарталетите:

1 яйце

3 с.л. кокосова захар

1 с.л. кокосово олио

2 с.л. ленено брашно

130 г бадемово брашно

3 с.л. лимецово брашно

За крема:

125 г маскарпоне

40 г тъмен шоколад (75% какао)

1 ч.л. какао

2 с.л. нектар от агаве

2–3 капки ванилова есенция

Натрошени бадеми за поръсване

Настъргана портокалова коричка за поръсване

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 180 градуса.
  2. Разбийте с миксер яйцето и кокосовата захар. Разтопете кокосовото олио и го прибавете към яйцето и захарта. Разбийте добре с миксера още веднъж.
  3. Прибавете лененото и бадемовото брашно и разбъркайте с лъжица. Накрая добавете брашното от лимец и с помощта на пръстите си оформете тесто.
  4. Поръсете формичките за тарталети с малко брашно от лимец и ги запълнете с тестото. Печете в загрята фурна около 20 минути. Оставете ги да се охладят, след като са готови.
  5. Разтопете шоколада на водна баня. В купа смесете маскарпонето, ванилията, нектара от агаве и какаото. Накрая добавете и шоколада и разбъркайте до получаването на хомогенна смес. Запълнете кошничките и поръсете с натрошени бадеми и настъргана портокалова коричка.

*Всички рецепти са приготвени и снимани от Нина.