Здравейте! Казвам се Нина Ежова. По образование съм магистър по приложна психология, завършила съм в Лондон, а по душа съм кулинарен пътешественик. Автор съм на блога „Nina Ezhova’s LifeBook“, където споделям моето кулинарно творчество, както и снимки, публикации от пътувания и съвети за по-щастлив начин на живот.
Преди няколко дни се върнах от Париж, където често обичам да отскачам, когато имам нужда от кулинарно вдъхновение. За никого не е тайна, че френската кухня е една от най-изисканите и разбира се, неустоимо вкусна.
Френските десерти са примамливи както за окото, така и за небцето и точно поради тази причина споделям моя вариант на здравословни тарталети. Определено създаването на тази рецепта беше голямо предизвикателство, защото не исках да бягам от този френски изтънчен вкус и вид, но пък исках и да създам десерт, който да бъде максимално здравословен. Хрупкавата бадемова „кошничка” на тарталетите се приготвя бързо и много лесно, а в комбинация от разтопен шоколад и маскарпоне това кулинарно изкушение те пренася не във Франция, а направо в друго измерение.
Необходими продукти:
За тарталетите:
1 яйце
3 с.л. кокосова захар
1 с.л. кокосово олио
2 с.л. ленено брашно
130 г бадемово брашно
3 с.л. лимецово брашно
За крема:
125 г маскарпоне
40 г тъмен шоколад (75% какао)
1 ч.л. какао
2 с.л. нектар от агаве
2–3 капки ванилова есенция
Натрошени бадеми за поръсване
Настъргана портокалова коричка за поръсване
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 180 градуса.
- Разбийте с миксер яйцето и кокосовата захар. Разтопете кокосовото олио и го прибавете към яйцето и захарта. Разбийте добре с миксера още веднъж.
- Прибавете лененото и бадемовото брашно и разбъркайте с лъжица. Накрая добавете брашното от лимец и с помощта на пръстите си оформете тесто.
- Поръсете формичките за тарталети с малко брашно от лимец и ги запълнете с тестото. Печете в загрята фурна около 20 минути. Оставете ги да се охладят, след като са готови.
- Разтопете шоколада на водна баня. В купа смесете маскарпонето, ванилията, нектара от агаве и какаото. Накрая добавете и шоколада и разбъркайте до получаването на хомогенна смес. Запълнете кошничките и поръсете с натрошени бадеми и настъргана портокалова коричка.
*Всички рецепти са приготвени и снимани от Нина.