Съдебно дело срещу държавата ще заведе Асоциацията на родителите на деца с епилепсия, съобщи Веска Събева, председател на АРДЕ. 

5 бебета проплакват по общинската инвитро програма в Балчик

По думите ѝ, искът е заради дискриминация, която се основава на възраст, защото някои медикаменти за лечение на болестта се заплащат от Здравната каса до навършване на 18-годишна възраст: „Подготвили сме писмо до Здравната комисия на Народното събрание, в което ще внесем предложения за поправки в чл. 266 на Закона за лекарствените средства в хуманната медицина, засягащ възможностите за лечение с медикаменти, които отсъстват от българския позитивен реимбурсен списък, но имат разрешение за употреба в европейското икономическо пространство. Настояваме Здравната каса да ги заплаща и за хора над 18-годишна възраст. Според нас незаплащането им от Касата е дискриминация по възраст. Ето защо на 13 февруари ще внесем в Софийски градски съд иск към Министерството на здравеопазването за дискриминация по възраст на пациентите с тежки епилепсии. Ще съдим МЗ, а не Здравната каса, тъй като Министерството определя здравните политики в страната“.

 

На българския аптечен пазар липсват 12 лекарства за епилепсия, включително и за първа помощ, а пациентите са принудени да си ги купуват от чужбина. Проблем се оказва фактът, че българските рецепти не важат в съответните страни и хората са принудени да ползват местната здравна система, за да може честен лекар да издаде рецепта. По този повод от АРДЕ написаха писмо до европейския комисар по здравеопазване, в което предлагат да се създаде типова бланка на рецепта, която да важи във всички страни на Европейския съюз. 

1 от 10 бащи изпитва следродилна депресия и тревожност

Детският невролог проф. д-р Иван Литвиненко подчерта, че специалистите имат проблем с достъпа до по-евтини медикаменти. От години се борим за осигуряване на ректален диазепам, който е незаменим при фебрилни гърчове, каза Литвиненко. За хората, страдащи от заболяването, това лекарство е като инхалатора за астматиците и инсулина за диабетиците. А малките деца трябва да го приемат ректално. Такъв обаче в България все още не се предлага. Няма и негов заместител... 

Източник и снимка: https://bnr.bg/