Бебета и малки деца до 2-годишна възраст у нас висят на таблета средно по 3 часа на ден, а пред смартфона изкарват 2 часа и 36 минути. Това показа проучване за потреблението на медийното съдържание и неговото въздействие върху децата. То е направено от социологическа агенция „Сова Харис“ по поръчка на Съвета за електронни медии.

Във Франция обмислят деца под 13 г. да НЕ използват социални мрежи без родител

В проучването са участвали 2610 деца от 3 до 18 години и техните родители. Анкетирани са и 230 майки и татковци на малчугани във възрастовата група от 0 до 2 години.

Малчуганите от 0 до 2 години в България прекарват средно на ден 2 часа и 36 минути пред телефона, което е с три минути повече от времето, прекарано пред устройствата от хлапетата на възраст от 6 до 12 години. Първенци по зяпане на смартфона пък са тийнейджърите, които убиват средно по 3 часа и 30 минути на ден в това занимание.

Над 70% от децата прекарват до 3 часа на ден в интернет

Оказва се, че 63% от най-мъничките деца у нас използват смартфон всеки ден. Най-често родителите пускат на малчуганите музика или говор от телевизор, за да ги накарат да спрат да плачат и да се успокоят. Всеки трети родител го използва като средство за приспиване или с цел детето да се нахрани. 14% от майките и татковците пък използват телевизора, за да може детето да спи по-дълго време.

Средната възраст на децата, на която те започват да използват смартфон, таблет или компютър, е 5 години и 9 месеца. Най-често използваното електронно устройство от подрастващите е смартфонът. 24% от българчетата на възраст 3-5 години вече притежават собствен таблет, показва още проучването.

11% от децата до 18 години играят видеоигри на конзолни устройства. Средната възраст, на която децата започват да играят, е 9 години и 6 месеца. Половината от малчуганите които играят конзолни игри, го правят от 1 до 2 часа дневно. Най-често децата играят пъзел (46%) и стратегически (44%) игри, а основните причини, поради която го правят, са за забавление, защото искат и защото им е скучно. 

Източник: https://perniknews.com/