Проучване, проведено от Държавната агенция за закрила на детето съвместно с Регионално управление на образованието – Пловдив и Българска академия за сигурност между близо 1000 ученици от 6, 7 и 8 клас в гр. Пловдив, показва, че предпочитаната социална мрежа от децата е TikTok, следванa от Instagram и Snapchat.

Над 61% от анкетираните деца споделят, че ги използват повече от 5 пъти на ден. Освен времето в тях, 70,8% от учениците са в онлайн пространството от един до три часа всеки ден. 31% отделят от деня си от 2 до 4 часа, за да са в мрежата.

Как да намалим екранното време на децата ни?

Над 83% от децата знаят как и сами задават настройките за поверителност. Въпреки това 23% от тях са получавали покана за лична среща от непознати в интернет. На 20% са предлагани подаръци от напълно непознати. Близо 46% играят онлайн игри с непознати. Над 11% признават, че са се чувствали жертва на онлайн тормоз.

Анализът на Българска академия за сигурност на проучванията, които бяха реализирани съвместно с ДАЗД в последните три години с над 5000 ученици в градовете София, Варна и Пловдив, показва положителна тенденция в покачването на доверието на децата за споделяне с техните родители за преживяванията им в онлайн пространството.

“Желанието на децата да споделят преживяванията, притесненията си и всичко, което ги вълнува, с възрастните, е изключително важно, за да можем да ги защитим и предпазим, както в онлайн пространството, така и в реалния живот. Вече от съвсем ранна възраст децата имат не малко познания за интернет, често повече от възрастните. Дигиталната и медийна грамотност е необходимост не само за децата, а и за всички, които сме загрижени за тях, така че заедно да се справяме с предизвикателствата в мрежата", коментира председателят на ДАЗД д-р Теодора Иванова.

Мобилно приложение ще приема сигнали за жертви на домашно насилие

През 2023 г. Държавната агенция за закрила на детето стартира чат приложение към Националната телефонна линия за деца 116 111, за да може децата да имат още един вариант, който е и най-близък до начина им на комуникация, за да потърсят съвет, подкрепа или да съобщят за дете в риск. 

Източник: https://trafficnews.bg/