Оуен Монро е едва на 18 дни, когато влиза в историята на медицината като първия човек в света, на когото е направена частична трансплантация на сърце. Този пробив в хирургията, извършен през 2022 г., привлича вниманието на холивудските сценаристи, които включват историята в прочутия дългогодишен сериал "Анатомията на Грей".

Миналата седмица лекарите на момченцето от болница в Северна Каролина документираха сбъдването на още една отдавнашна мечта. В статия, публикувана в сп. JAMA (изданието на Американската медицинска асоциация), те подробно описаха как тъканите, присадени, за да спасят Оуен, растат заедно с него. Така малкият пациент за втори път влезе в учебниците по медицина. В момента той е на 20 месеца.

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ

По време на първата операция сърцето на Оуен било голямо колкото ягода, а сега е колкото кайсия.

Новите клапи и кръвоносни съдове са в синхрон с растежа му, което означава, че за разлика от повечето деца, родени със същия дефект, при него може да не се наложат нови рискови сърдечни операции през целия му живот.

Изследователите отдавна работят, за да направят реално отглеждането на сърдечни клапи чрез тъканно инженерство, като ги създават от клетки в лаборатория. Този подход работи при животни, но досега не е бил прилаган при хора.

Това е огромен напредък, казва пред Си Ен Ен д-р Катлийн Фентън, началник на отдела за модерни технологии в хирургията към Националния институт за сърцето, белия дроб и кръвта. Наскоро тя публикува статия за потенциала на частичните сърдечни трансплантации. В нея специалистката прави уговорката, че за да се оцени окончателно новият метод, се налага Оуен и децата след него, на които е бил приложен, да бъдат проследени дългосрочно, за да се види как работи той. "Мисля, че има всички основания да се надяваме, че това наистина ще бъде новаторски напредък за подгрупа от деца, които иначе нямат добри възможности", допълва д-р Фентън.

Родителите на Оуен Ник и Тейлър Монро разбират, че бебето им има сериозен сърдечен дефект при преглед с ултразвук през 20-ата седмица от развитието на ембриона. Момченцето страда от рядка аномалия – при нея не се образуват белодробна артерия и аорта, а един общ белодробен ствол, в който се влива кръвта от лявата и дясната сърдечна камера. Освен това липсва клапа, необходима за предотвратяване на обратния поток на кръвта, и много хора с това състояние се раждат с дупка между долните две изпомпващи камери на сърцето.

Уникална операция в Пирогов - лекари спасиха бебе на 2 дни

Бебетата с тази патология често изпадат в критично състояние скоро след раждането.

Твърде много кръв тече в белите им дробове, напрягайки малките въздушни торбички. Тъй като кръвта не е добре наситена с кислород, те посиняват и полагат големи усилия, за да дишат.

"Още преди да се роди, ние знаехме, че ще се наложи да го оперират много малък и след това вероятно ще има няколко операции, преди да стане тийнейджър, и след това още няколко през целия му живот", разказва пред Си Ен Ен Ник Монро, бащата на Оуен. При него обаче положението е било още по-сериозно, обяснява д-р Турек.
Обикновено, когато детето има трункус артериозис, хирурзите трябва да поставят само белодробна сърдечна клапа, която липсва. Те често са в състояние да запазят и използват единствената клапа, която служи като негова аортна клапа. В случая на Оуен дори единствената налична клапа не работела добре. В началото лекарите били убедени, че момченцето ще се нуждае от пълна сърдечна трансплантация.

Йоан се нуждае от помощ, за да проходи

Но д-р Турек разговарял с родителите на Оуен и им представил алтернатива: той им предложил нова техника, която да замени само дефектните части от сърцето на бебето с живи съдове и клапи от наскоро починал донор.

Майката Тейлър Монро попитала лекаря колко пъти е правил процедурата. "Правил съм го пет пъти – на прасенца", отвърнал той. Хирургът уверил родителите, че ако всичко върви добре, Оуен няма да има нужда от повече операции.

Семейството осъзнавало, че има риск, но също и че детето им може би няма да оцелее по друг начин. Tе дават съгласието си за частична трансплантация. Още повече че майката е педиатрична сестра, която много добре разбирала за какво точно става въпрос.

Анабел, родена с половин сърце, ще стане на 4 годинки

Малко повече от две седмици след раждането от болницата им съобщават, че са открили подходящо сърце. Сърдечният мускул на донора не бил подходящ за трансплантация, но клапите и кръвоносните съдове можело да помогнат на Оуен.

Персоналът предава добрата новина сутринта на 22 април 2022 г. До 15:00 ч. Оуен вече е в операционната. Родителите чакат часове наред, без да могат да правят нищо, освен да гледат в празното. Накрая, около полунощ, д-р Турек излиза да им каже, че процедурата е завършена и всичко е минало добре.

Сега Оуен е активно, щастливо момченце, което се развива като всички останали свои здрави връстници.

След Оуен частична сърдечна трансплантация е била извършена на още 12 деца в САЩ - включително 9 в Duke Health, болницата, която първа я прилага.

Източник и снимка: https://www.24chasa.bg/