Студентът по археология Радослав Борисов от Велико Търново, който е прикован в дома си, защото страда от тежко заболяване, получи личната стипендия на Ректора на ВТУ "Св.св. Кирил и Методий".

Българската Коледа дари жизненоважна апаратура на АГ болницата във Варна

След тържественото събрание по случай Студентския празник представители на Студентския съвет връчиха стипендията на проф. д-р Димитър Димитров на Радослав Борисов, който е първокурсник по археология, но учи дистанционно заради прогресивна мусукулна дистрофия. 

Стипендията на ректора е учредена на името на чл.-кор. проф. Александър Бурмов, основател и първи ректор на Великотърновския университет, по повод 100-годишнината от рождението на проф. Бурмов. Тя се дава от лични средства на ректора проф. Димитър Димитров, припомнят от Ректората.

Ради получи стипендията с пожелания за здраве и успешно завършване на своето образование. Тежко болният младеж ще учи 4 години в редовна форма на обучение, а университетът поема напълно семестриалните му такси. Младежът стана популярен с проблемите да се яви на матура заради здравословното си състояние.

Друг археолог - Велислава Великова е носител на Академичната награда за 2023 г. на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий".

Първокласникът Кристиян със златен медал от световното състезание 'Математика без граници'

Велислава е завършила в рамките на учебната 2022/2023 г. специалност „Археология", ОКС „бакалавър", със семестриален успех отличен 6,00 и успех от защита на дипломна работа - отличен 6,00.

Академичната награда на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий" е на стойност 5000 евро и се присъжда на Велислава въз основа на отличен успех от следването и дипломирането, както и  на представените публикации в научни издания, множество научни изяви, активно участие в академичния живот на факултета, многобройни теренни проучвания като стажант в екипите, както и в национални и международни проекти.

Деси Стоянова: Благодаря на всички за подкрепата

Проф. д-р Николай Кънев, заместник-ректор по научноизследователската и художественотворческата дейност и декан на Историческия факултет, връчи високата награда на най-добрата студентка. 

Източник и снимка: https://www.24plovdiv.bg/