Последната година постави всички ни пред много предизвикателства, а една от може би най-осезаемите промени е ескалирането на времето ни пред екраните. Обучението премина в онлайн формат, работните задължения често се съчетават с грижите по малки деца, а жонглирането между всички задължения, необходимостта от справяне с реалността и социалната изолация ни подтиква да търсим устройствата през по-голяма част от свободното време.

Създалата се ситуация накара децата да стоят пред екраните за много по-дълго време, отколкото препоръчва Световната здравна организация.

Именно затова Фондация ,,Офлайн Кидс” стартира кампанията #ВЕЧЕРБЕЗЕКРАНИ, с която насърчава родителите да намерят добрия баланс между онлайн и офлайн активности чрез изключване на устройствата по време на вечеря.

Кампанията предизвиква възрастните да посветят всяка съботна вечер през месец май за семейството като изключат всички разсейващи дигитални устройства и се отдадат на разговори, игри, качествено време заедно.

В Инстаграм и Фейсбук профилите на фондацията ще бъде публикувана полезна информация през целия месец за важността от семейното общуване и изграждането на здрави връзки в семейството, защо технологиите са проблем и идеи за игри и занимания, които могат да заместят екранното време.

Кой стои зад проекта #ВЕЧЕРБЕЗЕКРАНИ?

Представяме ви Алекс (Александрина Георгиева)! Майка на две деца, съпруга, почитателка на Офлайн живота. Обича Природата. Приятелите. Приключенията. Колоезденето. Децата. ОБИЧА СЕМЕЙСТВОТО! Ето какво още споделя тя за себе си:

„Като тийнейджър прекарвах свободното си време като доброволец с децата на село. Играехме на гоненица, замервахме се с водни балони, ходихме на разходка в гората, четяхме… След това започнах работа в ИТ компания, впуснах се повече в технологичния свят и видях отблизо как виртуалната реалност може да ограби живота ни и способността ни да общуваме пълноценно. Затова, когато родих първото си дете, преосмислих до голяма степен живота си. Днес основен приоритет е семейството ми и изграждането на добри взаимоотношения помежду ни.

Създадох „Офлайн Кидс“ като блог, а в края на 2020 г. регистрирах фондация с желанието да се посветя на това да ви насърчавам и помагам по пътя към здравословното и балансирано използване на технологиите.“