Джулиана Гани стана майка преди няколко месеца. Тя и съпругът ѝ, са сред хилядите семейства, които не се поколебаха да съхранят стволови клетки от пъпната връв на своето новородено. За по-голямата сигурност в бъдещето и за най-доброто решение, което родителите могат да вземат в този незбаравим момент, разказва младата майка.

IMG 8492

Какво за теб е най-хубавото в майчинството?

Не мога да отговоря наистина на този въпрос с едно конкретно нещо, защото най-хубавите моменти стават все повече с всеки изминал ден. Постоянно научавам нови неща за себе си.  Бебето постоянно се променя и става все по-невероятно. Вече не мога да си представя живота по друг начин особено, когато го виждам щастливо, растящо и усмихнато. Изпълвам се с благодарност.

Разкажете ни за раждането – този най-специален момет в живота на една жена.

Знам, че всички очакваха да родя в Пловдив. Аз подкрепям нормалното раждане и държа да отбележа, че нямах никакви усложнения. Исках да родя естествено, но бебокът стана 3,700 кг. седмица преди раждането и докторът ме посъветва да родя секцио, защото със сигурност няма да излезе леко по нормален път. В последния момент избрах да родя в София, защото замразихме стволови клетки в най-голямата акредитирана банка в Европа -  Future Health, която за мое огромно съжаление и на много бъдещи родители, не работи с болницата, която първоначално бях избрала в Пловдив. Има и други родилни домове, но друга банка – не. Нямах доверие на друга фирма за съхранение на стволови клетки, все пак исках да заложа на опита, стабилността и доказаните трансплантации.

Как решихте да съхраните стволови клетки ?

Мъжът ми много се интересува от медицина. Всички новости в лечението и трансплантациите в световен мащаб много го вълнуват. Едно от приложенията на стволовите клетки е и за възстановяване на мускули и сухожилия, а той е спортист. Така започна и да чете за този безценен материал. Всъщност, приложението на стволови клетки не е новост. Знаете ли, че те се прилагат от вече над 25 години за лечение на левкимия. Над 85 заболявания на кръвта се лекуват успешно със стволови клетки, но ако ги имаме, защото те са уникални и безценни когато са наши.

IMG 8493

Как протече процедурата по вземане на стволовите клетки?

Самата процедура дори не разбрах кога стана. Екипът на Future Healt, който дойде по време на раждането, беше високо квалифициран. Страхотни професионалисти. Аз само си взех куфарчето за стволови клетки на влизане в болницата и им го предадох. Всъщност, Илиян, съпругът ми, е гледал целия процес по взимане клетките. Разказа ми, че са изчакали бебето да се роди и да порозовее. Тогава докторът е прерязал пъпната връв и е позволил на екипа за стволови клетки да вземе материала. Вземането на стволови клетки става встрани от родилната маса, затова аз и бебето не участвахме в процедурата. След около 50 -60 дни ми се обадиха да ни поканят да си вземем медицинската документация и сертификати. Сертификатът, който получих служи като паспорт по цял свят за всеки трансплантационен център. Компанията има разрешение за работа по цял свят, което е и най-ценното и за нас. Нека никога да не ни се налага да ги използваме, но ако това стане, ще съм спокойна, че сме направили най-добрия избор. Искам да изкажа и своята благодарност на Д-р Румен Велев, който е директор на болницата, в която родих. Уникален човек и професионалист.

Намираш ли време за себе си след появата на бебето в твоя живот?

Да си майка е трудна работа и много взискателна. Опитвам се да давам всичко от себе си. Склонна съм да се губя понякога като майка. Открих, че ако изляза за час и общувам със света без бебе, се чувствам освежена. Не трябва да забравяме, че освен майки сме и жени и трябва да се грижим за себе си.

Какво ще посъветвате бъдещите майки?

Мили момичета, очаква Ви незабравимо преживяване.