Станислава Цалова се завръща отново на екран след второто си майчинство. Ние сме щастливи, защото камерата я обича – зрителите също. Какво ни сподели чаровната синоптичка за майчинството, мечтите и работните предизвикателства, които й предстоят, ще разберете от нашето интервю.

КАК ПРЕМИНА ВТОРАТА ВИ БРЕМЕННОСТ?

Вече бях минала по този път и бях по-спокойна. Но бях и много по-заета в сравнение с първата ми бременност покрай грижите за първото ми дете.


Дори и бременна, светът ми продължи да се върти около първородния ми син, не можех толкова бързо да променя цялото си ежедневие. Като се роди вече Тони, промените настъпиха много бързо.

СТРАХУВАХТЕ ЛИ СЕ ОТ РАЖДАНЕТО, ЛЕСНО ЛИ СЕ ПОЯВИ НА БЯЛ СВЯТ АНТОНИНА?

Моят акушер-гинеколог Мая Василева е и моя добра приятелка. Изключителен професионалист, отдаден на професията си. От нея знам, че родилките са в специално състояние, което крие рискове за живота им. Чаках с нетърпение да хвана в ръце рожбата си. Двете раждания бяха най-щастливите мигове в живота ми. И все пак се хващах, че докато бях бременна, казвах на моя съпруг Данчо какво да прави, ако нещо се обърка по време на раждането. Явно малко ме е било страх. И двете ми раждания минаха без проблеми. И двата пъти бях спокойна, защото знаех, че съм в сигурни ръце. Доверих се на I АГ болница „Св. София" и за двете си раждания. Исках да родя в голяма болница, с опитни специалисти и надеждно неонатологично отделение. Изключително съм благодарна на специалистите от екипа и на двете ми раждания: акушер-гинеколозите  д-р Мая Василева и д-р Валентина Григорова, анестезиолога д-р Мирослав Стоянов, неонатолога д-р Мими Шумилина.

ЗАЩО ИЗБРАХТЕ ТОВА ИМЕ?

Със съпруга ми Данчо решихме да кръстим дъщеря си Антонина на мама, за да я уважим и зарадваме. По-големият ми син – Светослав, е кръстен на свекъра ми. Самото име Антонина означава много хубави неща, има значение на безценен човек, също и цвете – от гръцката дума anthos.

cats99

СИН И ДЪЩЕРЯ – ОЗНАЧАВА ЛИ ТОВА ПЪЛНО ЩАСТИЕ, В БЪДЕЩЕ МИСЛИТЕ ЛИ ДА ИМАТЕ ОЩЕ ЕДНО ДЕТЕ?

Наистина щастието ми е пълно точно с тези две дечица. Но вече знам колко много енергия, любов, организация и пари са нужни, за да ги отглеждам по начина, който смятам за най-добър за тях. Така че засега нямаме планове за трето дете. Кой  знае, може да ви изненадам и с трето дете някой ден. Иначе с все сърце подкрепям каузата в България да има много щастливи деца. Всяка година съм водеща на събитието „Събор на многодетните семейства”.

ЗАВРЪЩАТЕ СЕ ОТНОВО НА ЕКРАН СЛЕД ВТОРОТО ВИ МАЙЧИНСТВО – КАКВИ ЕМОЦИИ ИЗПИТВАТЕ НА ТОЗИ ЕТАП?

Много съм щастлива, че се връщам на работа и ще мога да се отдам на любимото си занимание – прогнозата за времето. Работата, колегите и контактите със зрителите много ми липсваха по време на майчинството. Доволна съм, че се посветих изцяло на децата си през последните 2 години, сега съм щастлива, че вече мога да бъда не само мама, а и Стаси.

КОЙ ВИ ПОМАГА В ГРИЖИТЕ ОКОЛО ДЕЦАТА?

Имам много помощници. Откакто съм обратно на работа, пуснах децата на детска градина, от която съм много доволна. Това е огромна помощ. Родителите ни винаги са готови да помогнат. Открихме Дима, нашата детегледачка, която е прекрасен човек, и спокойно мога да й доверя децата, когато ми се налага, и знам, че са в сигурни ръце. Светли има и учителка по руски – Лена, и учителки по английски език – Ана и Петя. Всичките те са изключителни жени, интелигентни, космополитни, хора, с които искам той да общува и от които той се учи не само на език, но и на поглед към света и отношение към живота.

ЩАСТЛИВ ЛИ Е МАЛКИЯТ СВЕТОСЛАВ В РОЛЯТА НА БАТКО?

Светли вече не помни какво е да не е батко. Много е грижовен и наистина много ми помага. Когато децата са разделени, много тъгуват един за друг, а след раздяла се гушкат дълго и трогателно. Ако Тони я няма, Светли ми се кара, че не може без нея.

КАК ВЪЗПИТАВАТЕ ДЕЦАТА СИ?

Възпитавам децата да са добри и отговорни. За другите неща не полагам като че ли някакви специални усилия, така или иначе децата се учат от примера на родителите си. Знам това и се опитвам да правя нещата възможно най-добре. Мечтата ми е да пораснат здрави и щастливи. Искам да бъдат амбициозни и да довършват започнатото докрай, но и да могат да преценяват кога човек трябва да се откаже. Иначе за професионалното им развитие ще следя в кои области се развиват добре и натам ще ги насочвам.

cats666

ЛЕСНО ЛИ СЕ ОТГЛЕЖДАТ ДВЕ ДЕЦА В БЪЛГАРИЯ?

Според мен е и лесно, и трудно. Когато децата са здрави, весели и разбрани, е лесно и приятно. В останалите случаи е изморително и стресиращо. В България майчинството е много по-дълго от страните в Западна Европа и аз съм много щастлива, че съм тук, в България, и имах възможността толкова дълго да се посветя на децата си и да им се порадвам. Имам близки и приятели в Холандия, Франция и Белгия. Там бебетата отиват на ясла, а майките – на работа още на четвъртия месец, ако не и по-рано.

КАК БИ МОГЛА ДА БЪДЕ НАСЪРЧЕНА РАЖДАЕМОСТТА?

В България има много хубави неща, които според мен са в полза на това жените да искат да раждат още деца. Споменах едно от тях – продължителността на майчинството в България определено е нещо, с което можем да се гордеем.

Държавата трябва да продължава да работи за това да се осигури по-лесен достъп до детските градини и да се правят повече хубави детски площадки, за да бъде по-лесен животът на майките и да са щастливи децата.

КАКВО БИХТЕ ПОСЪВЕТВАЛИ ДАМИТЕ, КОИТО СЕ СТРАХУВАТ ОТ БРЕМЕННОСТТА И РАЖДАНЕТО?

Мили дами, денят, в който хванах рожбата в ръцете си за първи път, беше най-щастливият в живота ми. Очаквайте с нетърпение този вълшебен миг, когато целият свят ще бъде в ръцете ви и неговото мъничко сърчице ще тупти само за вас. Пожелавам сила и любов на всички майки, бъдещи и настоящи – вие можете всичко, ще видите.

Снимки: Личен архив

Разговора проведе Виржиния Николова