Наталия Кобилкина е магистър в областта на семейната психотерапия и сексология в Научноизследователския институт по семейна психотерапия и медицинска психология, Русия. Има диплома за „Семеен терапевт и клиничен психолог". Тя е магистър по психология на бизнеса към Института за управление на бизнеса и правото, Русия. Шест години е работила като бизнес-треньор и HR-директор. Преминала е през много тренинги за личностно развитие и три години групова психотерапия при световноизвестния психотерапевт Нина Турченко. Наталия е НЛП мастър и специалист по Ериксонова хипноза.

„За да се подготви една жена психически, физически и емоционално за създаване на дете, първо трябва да намери правилния мъж. Добре е решението за бебе да е осъзнато, а не между другото – да изградим стабилна, любяща връзка с партньора“, казва пред сп. „9 месеца“ сексоложката Наталия Кобилкина. Тя обяснява, че често хора, на които не им върви връзката, си мислят: „Сега ще създам дете и ще оправя отношенията“. „Децата не оправят отношенията, те ги развалят. Ако нещо не е било добре, то става съвсем зле, ако е било добре, с появата на детето то става още по-добре. Бременността е голям тест за много семейства. Неслучайно след раждането много връзки се разпадат, защото им е трудно и сложно.“

БЪДЕТЕ ЧАСТ ОТ ОБЩНОСТТА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

„Има жени, които могат да правят секс през цялата бременност, до края. Дори често лекарите им препоръчват преди раждането да се любят – това помага да имат по-добро разкритие. Има и дами с проблемна бременност, на които е забранено да правят секс. Така е, когато има риск от спонтанен аборт, когато плодът не е добре залепен за плацентата, както и когато има болки и кървене през 9-те месеца. Много е индивидуално, затова е добре да се говори с лекаря“, казва Кобилкина. Лошото е, че често на жените са им позволени любовните ласки, но партньорът им не иска. Понякога мъжът толкова започва да приема любимата си като майка, а не като любовница, че не иска да прави секс с нея. Всъщност е полезно и хубаво да се прави секс през този период, защото така жената усеща по-голяма близост с партньора си. „Ако мъжът ви отказва да прави секс с вас, съветвам ви да го изплашите. Обикновено мъжете започват да го правят, когато се притеснят, че ще изгубят жената. Така че може да се отдръпнете за малко, да заминете някъде – при майка си или на почивка с приятелки, за да му домъчнее за вас. Ако трябва, дори може да го заплашите: „Чакай малко, аз не съм ти майка, аз съм ти жена!”.

Калкулатор на бременността - провери кога е твоят термин

Наталия обяснява, че ако няма разкъсвания, жената може да прави секс 40 дни след раждането. Ако има разкъсвания, е доста по-трудно и периодът на възстановяване е по-дълъг, кърми и не може да спи и изобщо не й е до секс. Тя е отдадена на детето и забравя партньора си – това често е причина за развод. Съветвам, независимо от трудностите, жената да направи всичко възможно да съхрани близостта си с любимия мъж.

Не подценявайте любовните игри

Един от проблемите при семейните двойки е, че сексът става еднообразен. А мъжът търси нови емоции, за него е важно да има разнообразие. Затова сексоложката препоръчва да играем ролеви сексуални игри. И тъй като природата на мъжете е полигамна, добре е жената всеки път да влиза в различни роли и да се преобразява по време на любовната увертюра. Една от най-важните техники, които Кобилкина препоръчва, е двамата да правят секс с вързани очи. Тогава се усилва сензитивността на партньорите, а с нея и удоволствието.  

Сексоложката съветва по време на бременността майката да е напълно спокойна, обградена с любов, усмивки, хармония. Тя препоръчва на бъдещите мами да не работят прекалено, да се пазят от стрес и много пътувания. „Отдайте се на бременността. Виждам много често бизнес дами, които забременяват и имат тежка бременност. Такива жени са принудени да легнат на легло, защото енергията на този период изисква да имат тишина и спокойствие.“

Подготовка на тялото

„Добрата подготовка с дишане е изключително важна“, казва сексоложката. Правете упражнения за връзка с детенцето, медитация, йога за бременни и различни женски практики, свързани с дишането. Преди да забременеете, тренирайте вагиналните си мускули със специални нефритени яйца, за да подкрепите вагината си. Можете да съчетавате тези упражнения с гимнастиката на Кегел.“ Това е комплекс от специализирани техники за тонизиране и развитие на интимните женски мускули и мускулите на тазовото дъно. Разработени са от немския гинеколог д-р Арнолд Кегел. Те са прости и можете да ги правите дори когато сте пред компютъра в офиса или в задръстване. И никой няма да забележи, че „тренирате".

Как се прави?

Дали лежите, или седите, няма значение – стягайте и отпускайте влагалищните мускули около 20 пъти. Ще се убедите, че правите упражнението както трябва, като сложите ръка на корема си: мускулите там, както и тези на бедрата, гърба и дупето не бива да се напрягат. Започнете със серия от 20 стягания и разпускания дневно или няколко пъти през деня, като постепенно увеличавате броя им до 40. Задържайте напрегнати мускулите поне няколко секунди.

Факт

Жени, които по време на бременността са практикували упражненията на Кегел, по време на самото раждане осъзнават, че това им е помогнало процесът да премине по-леко и лесно. Заздравяването на тазовите мускули спомага за осъществяване на контрол по време на раждането. Особено полезно в този период за всяка жена е овладяването на два от най-често срещаните проблеми, когато очаквате бебе – контрола върху пикочния мехур и хемороидите. Упражненията и активностите на тазовите мускули не свършват, след като на бял свят се появи бебето. Практикуването им и след този период гарантира и по-бързото им заздравяване и възстановяване.

Съвет

„Понякога жената принципно не умее да приема и не може да се приема и да обича сама себе си. Често такива жени имат проблеми с приемането и задържането на плода. Затова е важно да се научите да обичате себе си, да се приемате. Възможно е майчината енергия на земята да не е толкова развита. В тези случаи правете техники за заземяване, такива, свързани с долната чакра и Кундалини. Ходете повече сред природата, грижете се за цветя, за животинчета, за деца, за свои близки приятели, гответе. Така ще си заземите полето и енергията.”

Партньорите или се борят с нещо в себе си, или един срещу друг

Поддържам топлината в брака ни, като работя в тази посока. От само себе си нищо не се получава. Когато усетя, че не съм отделила достатъчно внимание на мъжа си, си казвам: „Стоп – сега спираш да бъдеш бизнес дама и се връщаш вкъщи”. Започвам да готвя, гледаме романтични филми, масажирам го, смеем се. Щом усетя, че малко се отдалечавам, правя всичко възможно, за да се сближим. Не позволявам да се случва разрив във връзката ни.

Уважението се запазва лесно, когато една жена уважава себе си. Тогава тя уважава и хората до себе си. Така е и при мъжа. Ние не сме собственост един на друг. Добре осъзнаваме, че сме свободни личности и правим това, което е важно за нас. За мен е важно човекът до мен да е щастлив. Добре е да обръщаш внимание на хубавите неща, които човек прави за теб, но и ти трябва да даваш.

Лесно преживяхме критичните моменти, характерни за една връзка. Може би защото имахме други кризи. Няколко пъти сменяхме държавите, в които живеем. Труден преход беше, когато дойдохме в България преди четири години. Аз не разбирах абсолютно нищо на български. Стоях пред телевизора и изпитвах силно главоболие, стрес и буквално ревях. Бях в пълна изолация.

Имахме материални провали и те ни сближиха. Партньорите или се борят един срещу друг, или се борят с нещо в себе си. Препоръчвам на силните личности, които живеят заедно, да знаят за какво се борят, да имат обща цел. Ако няма какво да ги сплотява, вероятно ще се бият един с друг.

Текст: Драгомира Иванова