Отдавна мечтаете за бебе, но вече сте взели смелото решение да станете трима. Поздравления! А сега накъде?

Както е известно, бременността е пряко свързана с женската овулация. Поради тази причина е важно да сте сигурни, че сте запознати какво представлява и как работи тя. Отделете време, за да научите повече за овулацията, нейните признаци и как да я проследите, за да можете да забременеете по-бързо и лесно.

Важно е да се знае, че симптомите при овулация имат индивидуални проявления при различните жени. При някои дори е възможно да не изпитват никакви признаци, че се случва. Времето, в което настъпва фертилният ден също е различно. Някои жени овулират като по часовник в средата на всеки свой цикъл, докато при други този процес настъпва по различно време всеки месец.

ОБЩИ ПРИЗНАЦИ, КОИТО СЕ СРЕЩАТ ПРИ ПОВЕЧЕТО ЖЕНИ

Промяна в цервикалната течност – слуз, която прилича на „белтък“ без цвят и миризма, е признак, че сте близо до или в овулация. Цервикалната течност невинаги изглежда еднакво. В този случай също трябва да се вземе предвид индивидуалността на женския организъм. Овулацията обикновено се случва в деня, в който цервикалната течност е в най-голямо количество.

Промяна в телесната температура – при повечето жени базалната телесна температура е доста последователна. Когато сте близо до овулацията, може да имате лек спад, но непосредствено след нея ще последва рязко увеличение. Повишаването на температурата е знак, че овулацията току-що е настъпила. Проследяването на Вашата базална телесна температура за няколко месеца може да Ви помогне да предскажете овулацията си сравнително точно.

Промяна в положението или твърдостта на шийката на матката – шийката на матката преминава през много промени по време на овулацията. В този период тя е мека, отворена и влажна. При повечето жени, ще отнеме известно време, за да могат да направят разлика между нормалното й състояние и промените, през които тя преминава по време на овулацията.

ВТОРИЧНИ СИМПТОМИ

Има и други признаци на овулация, които жените могат да получат в допълнение към трите основни симптома на. Те се наричат ​​вторични признаци и може да не се случват толкова последователно, ако изобщо ги има при повечето жени.

 

Тези овулационни симптоми могат да включват:

  • Леки зацапвания.
  • Леки спазми или болка от едната страна на таза.
  • Чувствителност на гърдите.
  • Подуване на корема.
  • Повишено сексуално желание.
  • Повишено обоняние, вкус или зрение.

ДА РАЗБЕРЕМ СЕБЕ СИ

Да се ​​научат да следят овулацията и да обръщат внимание на собствените си симптоми, би могло да бъде предизвикателство за някои жени в началото, но с течение на времето много от тях започват лесно да разпознават тези общи признаци и могат да ги използват, за да преценят къде в периода на цикъла си се намират. Идентифицирането на овулацията може да Ви помогне да живеете в хармония и да станете активен участник в това, което се случва с тялото Ви всеки месец.

Тези три основни признака на овулация могат да бъдат изследвани и проследявани, така че да можете да предскажете точно кога овулирате. Методът за повишаване на плодовитостта е помогнал на много жени да използват тези признаци за предотвратяване или постигане на бременност. Разбира се, винаги можете да използвате тест за овулация, който с точност да Ви ориентира кога е дошъл моментът.

Ето някои стандартни изчисления при регулярен месечен цикъл от:

  • 25 дни – овулацията ще настъпи на 11-ия ден от цикъла
  • 28 дни – овулацията ще настъпи на 14-ия ден от цикъла
  • 32 дни – овулацията ще настъпи на 18-ия ден от цикъла
  • 35 дни – овулацията ще настъпи на 21-ия ден от цикъла

За улеснение в изчисленията може да Ви бъде полезен и овулационният калкулатор на „9 месеца”:

http://9m-bg.com/ovulatzionen-kalkulator/