Срещнахме се с д-р Анна Богданова, aкушер-гинеколог, специалист по пренатална диагностика и високорискова бременност, Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда, за да си поговорим относно най-ценното – появата на нов живот. От началото на годината досега в ръцете й са проплакали 80 бебета. Ето какво ни сподели д-р Богданова…

 dr bg

Защо младите хора сякаш се страхуват от родителството?

Живеем в много динамичен свят. Децата ни порастват бързо, младежите се сблъскват рано с рутината на ежедневието – учат, едновременно с това работят, поставят си високи цели и изисквания. Това обаче обръща фокуса от създаването на семейство в изграждането на кариера. В практиката си виждам, че все повече млади момичета мечтаят и се стремят първо към професионална реализация, а след това към майчинство. Но трябва да знаят, че за бременността и раждането има биологичен часовник, а за професионалната реализация – не. Отлагането на бременността, разбира се, крие своите рискове – както за майката, така и за бебето. Неслучайно един от маркерите, включен в скрининга за хромозни аномалии, който се прави в първия триместър на бременността, е възрастта на жената. С напредването на възрастта на жената се покачва и рискът от спонтанен аборт, преждевременно раждане или раждане на мъртъв плод, гестационен диабет, кръвоизливи, хипертония, раждане със секцио, аномалии в хромозомите на плода, фетална растежна ретардация.

Трябва ли жената да подготви организма си за предстояща бременност?

Би било добре. Бъдещите родители трябва да са информирани, подготвени за това какво ги очаква, трябва да могат да поемат отговорността да създадат и отгледат своето дете. Съвременните антенатални грижи е добре да започнат още преди жената да е забременяла (антеконцепционни или предконцепционни грижи). Подготовката започва с промяна на начина на живот и отказване от вредни навици като тютюнопушене и приемане на алкохол. Добре е бъдещите родители да се консултират с личния си лекар и акушер-гинеколог, който да назначи някои предварителни изследвания с възможности за прогнозиране на евентуална рискова бременност.

ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ КЪМ КАНАЛА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

Добре е да бъдат направени изследвания на пълна кръвна картина, урина, кръвна захар, тест за полово предавани болести, да се вземе влагалищен секрет, цитонамазка и тест за човешки папиломен вирус. Важно е жената, която е взела решение да има дете, да предприеме проверка на здравословното си състояние, за да е сигурна, че когато настъпи моментът на бременност, тя ще износи здраво и силно бебе и ще предпази себе си от усложнения на бременността. 

Кога следва да бъде първият преглед след положителния тест?

Обикновено жените разбират, че са бременни, с тест за бременност около четвъртата гестационна седмица. След като видят положителния резултат, нямат търпение да отидат веднага на лекар. Препоръчително е прегледът да бъде направен поне една седмица след закъснението на месечния цикъл, което е около 6-ата или 7-ата гестационна седмица. Тогава може да бъде установена бременност с ехографски преглед.

Опасно ли е, когато има кървене?

Често се случва в началото на бременността жената да има леко кървене. То се появява при 1/3 от бременностите, но обикновено не е симптом за проблем с майката или бебето. В по-големия процент от случаите зацапването не е причина за тревога. Разбира се, консултацията с акушер-гинеколог е абсолютно задължителна, за да се провери дали това кървене е физиологично при имплантацията на яйцеклетката към маточната стена, дали е вследствие на полов акт, хормонални промени, или е признак за по-сериозно усложнение, като спонтанен аборт, извънматочна бременност, инфекция и други.

Необходимо ли е бременната да ограничи физическата си активност?

Бременната жена не е болна жена. Вече е назад в миналото теорията, че тя трябва да лежи и да се храни за двама. При една нормално протичаща бременност умерената физическа активност ще поддържа доброто здраве на жената, ще подобри съня й, ще й помогне да се справи със стреса и промените в тялото й, както и да се подготви за по-лесно раждане и по-бързо възстановяване след него.

Препоръчвате ли прием на витамини?

Разбира се, но витамините и хранителните добавки трябва да се приемат задължително след консултация с акушер-гинеколог, а не просто защото всички ги пият или е модерно. По време на бременността тялото има нужда от по-големи количества витамини и минерали. За съжаление, виждам, че днес е много трудно жените да спазват правилен хранителен режим, съобразен с повишените им нужди от определени субстанции, и това често налага приема им да става чрез препарати.  

Как протича естественото раждане?

Нормално, защото ние сме създадени да даваме живот. Майката природа изкусно е сътворила тялото ни така, че то да даде живот и това да може да се случи по естествен път. Съвсем накратко ще маркирам основните три периода на раждането – период на разкритие, период на изгонване и плацентарен период. През първия период започват контракциите и постепенното скъсяване на шийката, пада така наречената тапа и се пука околоплодният мехур. Периодът обикновено продължава около 10–14 часа. Вторият период е активната фаза на раждането, който обичайно продължава от 1 до 4 часа. Той започва с пълното разкритие на маточната шийка и завършва с раждането на детето. Третият период е този на изтласкване на плацентата и е с продължителност от 5 до 20 минути. Мисля, че все пак тук е мястото да кажа, че съществува постулатът: „Знаем как започва едно раждане, но не знаем как ще свърши“. В медицината никога 2+2 не е равно на 4. Има индикации и състояния, които не позволяват нормално раждане и може да се стигне до предприемане на оперативно родоразрешение в интерес на майката и плода.

Секциото като личен избор

На първо място аз съм лекар и моята мисия е по най-добрия и безопасен начин да се погрижа за майката и бебето. Винаги обяснявам какви са ползите и рисковете както за майката, така и за бебето при естественото раждане и при оперативното раждане. Важно е жените да бъдат добре информирани, за да направят своя пълноценен избор. Разбира се, не крия, че за мен е важно при една безпроблемна бременност раждането да протече по естествен път, защото бебето се адаптира по-лесно, майката се възстановява по-бързо, двамата установяват връзка помежду си непосредствено след раждането и се избягват рисковете от медикаментите и интервенциите. 

Важно ли е жената да има доверие на акушер-гинеколога?

Това е важно не само за жената, но и за лекаря. Как се изгражда връзката ли? С контакт, с комуникация, с разбиране, с внимание, с емпатия. Връзката между лекар и пациент се основава на честност и взаимно доверие. Всичко това е изключително необходимо и за двете страни, защото само тогава настъпва една симбиоза – пациентката се доверява на лекаря и е изпълнена с позитивни емоции, а лекарят се чувства спокоен и уверен да даде най-доброто от себе си, за да изпълни своята мисия.

Обърнете се към дамите, които все още се страхуват от раждането и отлагат зачеването на нов живот…

Ще си позволя да използвам един цитат на Елизабет Стоун: „Вземането на решение да имаш дете е велико. Това е като да вземеш решение сърцето ти да се разхожда извън твоето тяло“.