Да избереш вегетарианството е решение, което се взема по няколко причини: етично отношение към животните, религиозни или здравни съображения или просто защото е модно. Последният мотив е вреден и снобски.


Вегетарианството е
житейска философия
която има свои правила. А резките промени на режима на хранене могат да доведат човешкия организъм до големи рискове. Популярна заблуда е, че с лишаването от месо се отслабва бързо или завинаги. Това може би преследват онези, които са повлияни от развихрилата се диетомания.

Опасна диета или панацея за хиляди болежки ли е безмесното хранене? Морален избор или приумица на лекомислени родители? Всеки гледа на вегетарианството по различен начин и има обяснение за това. А мотивациите могат да са 1001...
Има два вида вегетарианци – пълни (те не консумират никаква животинска храна) и лактоововегетарианци (приемат мляко и млечни произведения, яйца и риба). Този избор на хранене има благотворно влияние върху някои заболявания – сърдечно-съдовите болести например се повлияват добре, защото растителните храни понижават лошия холестерол. Други “бонуси”: кръвното налягане спада незначително, разширените вени се поразтоварват, атеросклерозата се забавя... По-рядко се образуват пясък и камъни в жлъчния мехур, жлъчните пътища и бъбреците, защото липсва пикочната киселина, която се получава от разпада на месото. Забелязва се и незначителна стимулация на работата на ендокринната система, защото при вегетарианците по-рядко се отключва диабет. Привържениците на тази диета не боледуват от подагра и рядко ги спохождат ревматични болки.

Какво обаче става, ако до днес сте се хранили рационално, т.е. консумирали сте всичко, което ви е познато, и преминете към безмесно меню. Рязката промяна в хранителния режим може да доведе до
сериозни проблеми със здравето
които може и да не се забележат веднага. Вегетарианството не е диетичен режим на хранене. Ако е философия за цял живот, обикновено то съзнателно се избира след 24–25-годишна възраст, когато човек вече мисли и действа разумно. Горещо препоръчвам на родителите вегетарианци да осигурят на своето дете от най-ранна възраст рационалното меню. Нека, като порасне, то само да реши да стане ли вегетарианец, или не.
Ако вие искате да преминете към безмесна храна, първо се консултирайте с лекар, който е добре запознат със здравното ви състояние и знае предимствата и слабостите на този вид меню. Съветвам да не предприемате промяната през бременността и 6 месеца след раждането, независимо дали кърмите, или не.
Всеки режим на хранене има свои плюсове и минуси, но ние, диетолозите, винаги сравняваме различните режими с рационалното хранене. За радост то все още не може да бъде изместено заради многото си предимства. Към него се завръщат доста от тези, които са решили да го пренебрегнат поради различни причини и най-вече здравни.
Вегетарианството не бива и да бъде отричано. Защото с негова помощ намалява лошият холестерол, но то не съдейства за образуване на добрия. Телесното тегло при някои вегетарианци се редуцира, но по-често се качва поради консумацията на повече зърнени и бобови храни, които са богати на въглехидрати. Вярно е, че те са растителни и се усвояват по-бавно, но когато са в по-голямо количество, не е чак толкова полезно. Вегетарианците често пеят песничката “Зеленчуци който не яде...” и развяват флагчето “ние сме здрави”, но диетолозите от цял свят единодушно предупреждават, че колкото повече са храните, които се изключват от менюто, толкова се увеличават рисковете за здравето. Всеки диетолог признава, че най-ценната и разумна полза от вегетарианството е, че то подтиква към
по-голяма консумация
на плодове и зеленчуци
В рационалното хранене съществува същият съвет!
Но да се върнем към месото. Знае се, че то осигурява белтъчините, които съдържат незаменими аминокиселини. Първенец в това отношение е яйцето, но до него се нареждат пресните нетлъсти меса, кравето масло, рибата. Месото е важно и поради факта, че снабдява организма с безценния витамин В12, а той е известен като най-доброто средство за борба с анемията. През бременността и след раждането жените често страдат от анемия. А липсата или ниското ниво на този витамин значително отслабва имунната система. Във всички соеви продукти, които вегетарианците консумират, се съдържа този витамин, но 90% от формите му там са неактивни, т.е. трудно усвоими. Приемът на желязо също е намален, тъй като то е в най-голямо количество в месото, черния дроб и рибата. Още по-важно е, че тези източници на минерала съдържат лесно усвояемата му форма. Иначе добри източници на желязо са зелените зеленчуци (спанак, коприва, зелен лук, чесън), подправките къри, дафинов лист и канела, бобовите растения, грахът. За да го усвоят по-добре, вегетарианците трябва да приемат и повече витамин С. Могат да си го набавят от плодовете. Въпреки това обаче хемоглобинът им винаги е на долната граница на нормата или под нея. Съветът ми към бременните и родилките вегетарианки е да приемат допълнително витамин В12 и витамин С под контрола на лекар.
В плодовете и зеленчуците също липсва витамин D. Той идва главно от слънцето, но не само от него. В организма се внася и с месото, рибата, маслото и други храни.
Вегетарианците обичат соята, защото тя е изключително вкусна – “месните” топчета, сиренето тофу, соевото брашно за каша... Преди 12 години в Барселона се появи астматична епидемия, причинена от соеви продукти, дълго стояли на едно пристанище. Така че, ако сега се ориентирате към вегетарианския режим, най-напред
направете тест как понасяте соевите продукти.
Когато се говори за диети, трябва да се уточни, че те се провеждат за определен период и при заболявания, които изискват това. След като здравното състояние се подобри или болният оздравее, пак трябва да се премине на рационално хранене.
Митът, че вегетарианците боледуват по-рядко от ракови заболявания
отдавна е развенчан
Световната здравна организация направи масово проучване в целия свят заради  увеличението на случаите на злокачествени болести. Целта бе да се установят причините за това. Вегетарианците обаче не попаднаха в графата на по-пощадените.
Драмата на съвременния човек не е в това, че консумира месо, а че го консумира в голямо количество, често мазно и не прясно. Друг обвиняем е заседналият живот: в колата, пред компютъра или телевизора, на работното място. Натрупаната енергия от разграждането на месото е толкова по-голяма, колкото по-голямо е количеството на погълнатото месо и тогава излишъкът от тази енергия се превръща във враг на всички органи в човешкия организъм. Затова хищната консумация на месо е сериозна предпоставка за появата на много рискове за здравето. Отново за кой ли път
най-важна е мярката!
Ако сте решили да станете вегетарианка,
добре е да се вслушате в някои съвети
 Преди всичко задължително се консултирайте с лекар!
 Не се отказвайте от млякото, млечните произведения, яйцата, рибата.
 Преминете към менюто без месо постепенно – за около два месеца. В началото избягвайте месото вечер, след това го намалете на обяд и накрая напълно го изключете. Резкият отказ от животински продукти води до загуба на енергия, отпадналост, сънливост, понижен мускулен тонус. Това по-често се случва на жените, особено когато са в период на менструация или бременеят. Заклетите вегетарианци е нужно да приемат витамин В12, да избягват панираната и пържена храна, която често е предпочитана от тях, тъй като има риск от заболяване на стомашно-чревния тракт и особено от стомашна язва, чернодробни проблеми и рак на дебелото черво.
 Не правете насилствено детето си вегетарианец. Оставете го само да избере своя начин на хранене. Често децата на заклети вегетарианци са всеядни, но се среща и обратното. Ако изборът дойде самостоятелно още в детската възраст, а сте захранили малчугана според правилата на рационалното хранене, може да се предположи, че този начин на живот му е предаден генетично. Това обаче все още е само предположение, което науката не е доказала. Ръководете се от философията “Човек съм и нищо човешко не ми е чуждо”.

Д-р Милка Жижанова – Милушева
диетолог