Времето от 4-ия до 6-ия месец е преходният период – детето се нагажда към нови храни с нов вкус и нова консистенция. Майчиното мляко е съвършена храна, но то напълно задоволява нуждите на растящия детски организъм само до 4-месечна възраст. До този период детето получава допълнително само плодов сок (между храненията).


Ако след 4-месечна възраст детето не поема храна, съдържаща по-голямо количество белтъчини, витамини и минерални вещества – калций, фосфор и особено желязо, развитието му няма да е пълноценно.

Успоредно с растежа на кърмачето се усъвършенстват и неговите храносмилателни органи. Така с увеличеното количество на слюнката се увеличава и съдържащият се в нея фермент птиалин, който вече е в състояние да смила въглехидратната храна – пюре, кисел и др. При 4-месечно дете количеството на стомашния сок и способността му да смила са приблизително два пъти по-големи отколкото при 2-месечното кърмаче. Ето защо захранването трябва да започне в началото или най-късно в края на 4-ия месец.
Това е важен момент в отглеждането на детето, защото закъснението може да доведе до изоставане в развитието и до поява на желязодефицитна анемия.

Причините за внасянето на нови храни са същите и при децата на смесено хранене или хранени със заместител на кърмата и затова срокът на захранване важи и за тях.
Даването на първата допълнителна храна може да се отложи при остро стомашно-чревно разстройство – в момента или прекарано наскоро, при друго заболяване на детето, протичащо с висока телесна температура, при непоносимост към всякакъв вид храни.

Хранене през 4-ия месец
В началото или най-късно в края на 4-ия месец едно кърмене се замества със зеленчуково пюре. То е богато на витамини и минерали. Хранителната стойност на зеленчуковото пюре зависи от вида и от качеството на използваните зеленчуци. Когато изборът на съставките е добър и пюрето е приготвено правилно, почти не се наблюдават стомашно-чревни разстройства. На тези условия отговарят промишлено приготвените пюрета. Пазарът предлага голямо разнообразие, като пюретата са съобразени със съответната възраст на детето. Когато желаете вие да приготвите пюрето на своето дете, захранването трябва да започне с картофено или с морковено пюре, което се приема много добре от почти всички деца (още повече, че в менюто вече е бил включен сок от моркови). След като детето привикне с тези пюрета, постепенно може да се премине към други видове, например от спанак, грах, зелен фасул и др. Имайте предвид, че понякога децата не харесват вкуса на някои пюрета, например на пюрето от зеле. В такива случаи се препоръчва смесено пюре от 2–3 или повече зеленчуци. Предимството на смесеното пюре е, че освен подобрен вкус има и по-богат витаминен и минерален състав. Задължително приготвяйте пюрето с мляко. В противен случай то няма да е пълноценно.

Порцията за едно хранене се определя по формулата: 100 + М х 10 мл, където М е възрастта в месеци. На едно хранене 4-месечното дете трябва да поеме около 140 мл храна.

Хранене през 5-ия месец
В началото или най-късно в края на 5-ия месец още едно кърмене се замества с нова храна. Това е млечно-плодова каша (млечен кисел) или брашнена каша. На пазара има богат избор от български и чуждестранни брашнени каши. За да е пълноценна храна, кашата също трябва да съдържа мляко. Поради това на всяка опаковка пише дали към брашнената каша да се прибавя мляко, или може да се приготвя само с вода (когато тя съдържа сухо мляко).
За предпочитане е на деца, склонни към наднормено тегло, да се дават предимно млечно-плодов кисел и само 1–2 пъти седмично брашнена каша. Млечният кисел и кашата се приемат много добре. Те са особено подходящи за деца с намален апетит, с ниско тегло или склонни към диария.
През 5-ия месец в менюто на детето се включва жълтък – отначало само по ¼ три пъти седмично. Яйцето трябва да е твърдосварено поради няколко причини. При недобре свареното има опасност от инфектиране със салмонелоза. Жълтъкът трябва да може да се отделя от белтъка, тъй като белтъкът е алергичната съставка на яйцето. Само твърдосвареният жълтък се стрива добре.
Благодарение на богатото съдържание на витамини А и D, на пълноценни мазнини и белтъчини яйчният жълтък е ценна допълнителна храна за детето в тази възраст. Освен това високото съдържание на желязо в него попълва изчерпващите депа и предпазва от поява на желязодефицитна анемия.
През 5-ия месец вместо плодов сок може да се дава подсладена плодова каша от настъргани сурови плодове. Могат да се използват и готовите плодово-зеленчукови пюрета, които са без мляко. Те са достатъчно подсладени и не се нуждаят от допълнителна обработка. Дават се в същото количество, както и плодовият сок.

Хранене през 6-ия месец
През 6-ия месец детето се храни както през 5-ия месец, но към обедното хранене се включва и месно-зеленчуково пюре. Месото е богато на висококачествени белтъчини и особено на желязо. То се дава фино хомогенизирано (пасирано). В този вид се понася и усвоява много добре от почти всички деца и може да се включи още през 5-ия месец. Предпочитани в тази възраст са телешкото или пуешкото месо.
Месното пюре се дава през ден. Редуват се единия ден зеленчуково пюре с жълтък, а на другия ден – месно-зеленчуково пюре.

Детска кухня

Пюре от картофи, моркови и грах (200 г)
Продукти: 1 картоф, 1 морков, 1–2 ч.л. грах, 1 непълна ч.ч. прясно мляко, 1–2 ч.л. захар, 1/3 ч.л. краве масло.
Приготовление. Почистете добре и нарежете зеленчуците и ги пуснете в малко гореща вода, за да се сварят до омекване. След това ги пасирайте и ги прибавете към горещото мляко със захарта. Оставете да се варят 2–3 минути, като непрекъснато разбърквате. В горещото пюре пуснете и маслото и пак разбъркайте.

Млечен кисел (200 г)
Продукти: 60–70 г пресни или 40 г сухи плодове (или 60–70 мл нектар, или ½ бурканче готово плодово пюре), 2 пълни ч.л. нишесте, 3 ч.л. захар, ½ ч.ч. прясно мляко.
За кисела от сушени или твърди плодове (дюли, ябълки, круши и др.) почистете добре плодовете и ги оставете да се сварят до омекване в непълна ч.ч. вода.
След това ги пасирайте през сито или разбийте с пасатор с водата, в която са варени. Размийте нишестето с малко студена вода, след което го прибавете към врящата плодова смес. Вари се при непрекъснато бъркане до получаване на гъста плодово-нишестена каша. Когато поизстине, постепенно прибавете предварително свареното и охладено мляко, като разбивате добре.
За кисел от меки, сочни плодове (ягоди, малини и др.) намачкайте добре измитите плодове и ги прибавете към сварената гъста каша от млякото, нишестето и захарта, след което оставете на огъня да кипнат.
За кисел от нектар или готово плодово пюре сварете нишестето с млякото и захарта на гъста каша. Когато тя поизстине, добавете готовото детско пюре или детския нектар.
За кисел от готов компот вземете около ½ ч.ч. компот и пасирайте плодовете през сито или ги разбийте с пасатор. Разбъркайте нишестето с малко студена вода и го оставете на огъня да се свари с пасирания компот до гъста каша. Не добавяйте захар, защото компотът съдържа достатъчно захар. Като поизстине, постепенно прибавете ½ ч.ч. сварено мляко и бъркайте, за да се получи гладка смес.