Може би няма дете, което не обича десертите. Това са сладки ястия, поднасяни в края на храненето. Съдържат предимно въглехидрати – брашно, нишесте, захар, мед. В много от тях се слагат и плодове, което ги обогатява на витамини и минерални соли. От физиологична гледна точка въглехидратите (захарите) прекратяват сокоотделянето в стомаха и по такъв начин с тях завършва храненето. Освен въглехидратни съставки в сладкишите се съдържат още белтъчини и мазнини (яйца, мляко, масло и др.). Важно е да подбирате десертите за детското меню така, че продуктите за приготвянето им


да се различават от продуктите
за първото и второто ястие

Ако основното ястие е богато на белтъчини, въглехидрати и мазнини, десертът трябва да е по-лек, например плодове (пресни или компот), с които се набавят необходимите витамини и микроелементи. Обратно – ако основното ястие е постно, десертът трябва да е по-богат на калории, например кейк, торта, млечна баница и др.

Различните десерти дават възможност да разнообразявате храната на детето си и да задоволявате и най-капризния апетит. Децата обичат сладките с приятен вкус и аромат и десертите, поднесени в красив и интересен вид. Някои от тези вкуснотии се дават само като десерт към обяда или вечерята, а други – самостоятелно на сутрешната или следобедната закуска, или на вечерята. Подходящи са кейкът, парчето торта, баницата и др. Може да ги поднесете с чаша чай, айран, прясно или кисело мляко, сироп, боза.
Десертите и закуските са студени и топли. Студени са млечните и оризовите десерти, кремовете, саварините, компотите, дребните сладки, тортите, плодовите салати и др. Топли десерти са палачинките, шарлотите, суфлетата и др.

За да приготвяте вкусни десерти, добре е да спазвате
някои важни правила
 Съдовете и приборите за приготвяне на сладките трябва да са безупречно чисти. Тестото лесно поема останали миризми.
 Съдът, в който разбърквате тестото, трябва да е достатъчно голям, за да може по-лесно и добре да обърквате тестото.
 По-удобно е лъжицата за разбъркване на тестото да е с дебела дръжка, защото това ще ви улесни в манипулацията.
 При работа с миксер първо разбивайте яйцата и захарта, а след това добавяйте останалите продукти.
 Винаги поставяйте тестото в студен съд.
 Преди употреба мажете с мазнина тавата за печене, но не прекалявайте, защото сладкишът ще загори.
 Плоски и фини сладки печете на средната скара.
 Колкото по-висок е сладкишът, толкова по-ниска трябва да е горната температура на фурната.
 Дали сладкишът е опечен, можете да познаете, ако набодете в него клечка за зъби, а като я извадите, тя е напълно суха, не лепне.
 Назъбените ножове са най-подходящи за разрязване на тестени изделия.
 Меките сладкиши и торти режете с нож, предварително потопен в гореща вода.
 Захарта, която използвате за сладки, трябва да е по-ситна. Пудра захар употребявайте при приготвяне на кремове и глазури.
 Амонячната сода разтваряйте в малко вода и след това я изсипвайте в сместа.
 Сладките, приготвени с мед, не се консумират веднага. Те трябва да престоят в затворен съд.
 Тестото с мая трябва да “почива” завито с кърпа.
На детето до 1 година давайте около 30–40 г десерт, от 1 до 1 ½  год. – около 100 г, а от 1 ½ до 3 год. десертът може да е около 150 г.

Д-р Полина Митева
педиатър
гл. асистент към СБАЛДБ – София

Крем от тиква
(1 порция)

Продукти: 200 г тиква, ½ ч.ч. прясно мляко, 1/3 яйце (предварително разбийте яйцето и отделете малка част от него), 1 непълна с.л. захар, 1 непълна с.л. брашно.
Приготвяне. Обелете тиквата и я нарежете на малки парченца. Оваляйте ги в брашно, след което ги наредете в намазана с мазнина тава. Залейте с подсладеното мляко, към което сте прибавили разбитото яйце. Изпечете на силна фурна.

Крем от ябълки и извара
(6–7 порции)

 
Продукти: 250 г диетична извара, 3 с.л. пудра захар, 400 г ябълки, 2 кафейни чашки прясно мляко, сок от ½ лимон.
Приготвяне. Разбийте изварата и захарта на пухкава смес. При непрекъснато бъркане прибавете прясното мляко, а след това и ситно нарязаните сурови ябълки и лимоновия сок. Разбъркайте добре и изсипете в купички.

Кисел от сушени плодове
(1 порция – 200 г)

Продукти: 30 г сушени плодове, 1 пълна с.л. захар, ¾ с.л. нишесте, 1 ч.ч. вода.
Приготвяне. Измийте сушените плодове и ги накиснете във вода в закрит стъклен или емайлиран съд за 2–3 часа. Сварете ги в същия съд на слаб огън в продължение на 30 минути. Отцедете отварата. В част от нея след като е изстинала, размийте нишестето, а останалата част поставете на огъня да възври. Сложете захарта и налейте бавно размитото нишесте. Накрая, като се свари нишестето, сложете претритата през сито плодова каша.

Пудинг от ориз
(1 порция)

Продукти: 60 г ориз, 1 ½ с.л. захар, 1 с.л. масло, 1 яйце, 1 ч.ч. мляко, ½ ч.ч. вода.
Приготвяне: Сварете ориза във водата, след което долейте млякото. Сложете захарта и оставете на ври до омекването на ориза. Оставете да изстине. След това  прибавете жълтъка и разбития на сняг белтък. Разбъркайте леко, изсипете в намазана с масло форма и оставете да се вари на водна баня или запечете във фурната около 45 минути.

Суфле от сухар
(2 порции)

Продукти: ½ ч.ч. сухар, 1 препълнена с.л. захар, 2 ч.л. масло, 2 яйца, ¾ ч.ч. мляко, 1 ванилия.
Приготвяне: Счуканият на ситно сухар натопете в млякото, разредено със същото количество вода. Разбийте добре с дървена лъжица. Прибавете маслото, захарта, жълтъците, след което бавно (лъжица по лъжица) прибавяйте разбитите на сняг белтъци. Изпечете в намазана с масло форма.