От втората година детето се храни на масата с възрастните у дома. В този период съмненията дали то изяжда достатъчно количество храна и дали се храни балансирано стават почти натрапчиви за майката.


Мама и татко са не само голям авторитет за малкото дете, но то често ги боготвори. Прекрасна роля, която родителите могат да използват за доброто на детето си. Например, когато става въпрос за храненето, защото и на масата децата подражават на родителите си. Обикновено всеки ден мама решава какво да се сложи на масата, но детето определя колко ще изяде. Така се избягва битката за надмощие при храненето. Звучи добре. За съжаление не е така просто да се доверите, че от предложеното детето действително ще вземе онова, от което организмът му има нужда. Най-честите въпроси са дали то се храни достатъчно и здравословно.

Колко е достатъчно?
Често родителите надценяват количеството калории, от които се нуждае детето. Те забравят да включват онова, което човечето поема между основните хранения. А то никак не е малко. Добре е да си записвате всичко, което детето яде и пие през целия ден. Може да се окаже, че шишето мляко през нощта е развалило апетита му за закуска. Или че не включвате в поетите храни киселото мляко, което сте му дали следобед. Въобще тревогите, че детето се храни недостатъчно, почти винаги са неоснователни. Логично е твърдението: няма здраво дете, което гладува при наличието на пълна трапеза.
Има някои правила, които е добре да спазвате.

 • През нощта не предлагайте шише с мляко на детето. Вместо това му дайте на закуска да пие мляко. На вечеря му предложете кисело мляко (най-добре неподсладено).
 • Храненето по твърдо установен график ще предпази детето от неконтролирано похапване между основните хранения.
 • Осигурете на детето три основни и две междинни хранения. Грижете се то да се движи достатъчно, например да играе на воля на детската площадка. Изразходването на повече енергия ще му помогне и повече да огладнее.
 • По време на игра му давайте само напитки без калории – вода или плодов чай. В противен случай апетитът се потиска и по-късно детето ще откаже да се храни.

  Какво означава “здравословно хранене”?
  Някои деца категорично отказват да ядат зеленчуци и предпочитат само тестени изделия или сандвичи. В такива случаи плодовете, ловко поднесени между останалата храна, и плодовите сокове могат да заместят липсващите зеленчуци. Ако детето ви не е любител на зеленчуците и изобщо на здравословното хранене, постарайте се да изпробвате някои тактики.

 • Опитвайте се да запазвате спокойствие. Поведението на малките деца по отношение на храненето се променя на всеки 2–3 седмици. Дете, което предпочита две седмици само ябълки, след това започва да иска примерно само банани. Причината е, че и децата се нуждаят от разнообразие, макар и не толкова често като възрастните.
 • Не се отказвайте да предлагате зеленчуци и го правете под различни форми. Децата са консервативни. Това, което пренебрегват при първото опитване, може да им хареса едва на четвъртия път. Освен това някои предпочитат сурови зеленчуци, други – задушени.
 • Хранете се заедно с детето. Така яденето ще му е по-вкусно. Освен това то ще вижда какво има в чиниите на родителите или приятелите и ще поиска да опита.
 • Основното правило е на масата винаги да има плодове, по възможност нарязани, тъй като децата по-лесно ги приемат в този вид.
  Предлагаме ви примери за балансирано хранене. То се основава на три принципа: детето трябва да приема много плодове, зеленчуци и зърнени храни, умерено – животински продукти като мляко, яйца, риба и месо, и по-малко количество – богати на мазнини и захар храни като масло, маргарин, олио и сладкиши.

  От какво се нуждае малкото дете?
  Ежедневно
  600 мл течности – най-добре вода и неподсладен плодов чай.
  80 г хляб или зърнени ядки – например една филия хляб и 4 с.л. овесени ядки.
  80 г картофи, ориз или спагети – например два картофа или ½ чаша варен ориз или спагети.
  120 г зеленчуци – например ½ морков и около 3 с.л. карфиол.
  120 г плодове – например една ябълка, ½ банан и ½ портокал.
  300 мл мляко/млечни продукти – една малка чаша кисело мляко и една чаша прясно мляко. Или едно парче кашкавал и една чаша прясно мляко.
  15 г олио, масло – например тънко намазано масло на филията и олиото за задушените зеленчуци. 3 пъти седмично
  по 70 г месо – например едно парче шунка и два пилешки кренвирша.


  1 път седмично
  една малка порция риба (50 г) и едно яйце.

  Колко сладко е разрешено?
  Независимо какво ще е – шоколад или желирани бонбони, на ден детето на около 2 год. може да консумира толкова, колкото се побира в малката му ръчичка. Това означава около 1 топка сладолед или една шоколадова фигурка, или 30 г гумени бонбони... Не забранявайте напълно сладките изкушения. По този начин само ще увеличите стръвта на детето към тях.