kaksehraniПрез последното тримесечие детето трябва да привикне към храната на възрастния. За тази цел може да не подслаждате зеленчуковото пюре и да го приготвяте леко (!) посолено. Освен това още от 10-ия месец детето постепенно трябва да свиква с новия вкус, а през 11-ия и 12-ия месец вече би трябвало да приема обедна храна, каквато получават децата между 1 и 1 ½ год. Тази храна се нарича преходна, защото представлява преход от пасираната храна към храната за възрастни. Това обаче не бива да става изведнъж. Храната преминава постепенно от пасирана към смляна.


През този период детето може да е на 4-кратно хранене с 4-часов интервал между всяко хранене. При такъв интервал количеството на приеманата храна трябва да е около 250 г, тъй като общият обем на храната през този възрастов период е около един литър. Такъв режим на хранене е подходящ за здрави деца с високо тегло, които могат да приемат по 250 г храна и които спят два пъти дневно. В противен случай детето остава на 5-кратно хранене, като интервалът между храненията е 3 ½ часа, а порцията е 200 г.

Ако в 11-ия месец все още кърмите детето, сега или най-късно през 12-ия месец трябва да замените кърмата със заместител, подходящ за възрастта. Спирането на кърменето се нарича отбиване. Независимо от възрастта, когато то се извършва, за да е възможно най-безболезнено както за детето, така и за вас, спазвайте някои правила:

 • Не отбивайте детето, когато е болно или наскоро е прекарало стомашно-чревно разстройство. Не го отбивайте през летните горещини, а преди или след тях.
 • Извършете отбиването постепенно. Ще постигнете това, като последователно включвате храните, с които замествате по едно кърмене.

  Ако своевременно и правилно сте захранили детето, отбиването ще е лесно и без проблеми. Най-напред заместете сутрешното кърмене със заместителя на кърмата (квасеното мляко), а след това и вечерното. При тази схема на отбиване кърмата ви постепенно ще намалее и накрая напълно ще спре.
  Характерна особеност за храненето след 10-ия месец е разнообразяването на менюто – въвеждат се риба, черен дроб, пуешко и заешко месо, различни млечни храни за следобедна закуска, като грис, мляко с ориз и др. Всичко това води до режим на пълноценно хранене и доставяне на необходимите хранителни вещества, така че не е необходимо детето да приема допълнително витаминни и други препарати.

  Детска кухня
  Бульон от риба
  Продукти: риба с кости 50 г, целина 5 г, моркови 7 г, лук 5 г, зеле 10 г, домати 10 г, корени и листа от магданоз.
  Приготовление: Залейте рибата със студена вода, последователно прибавете ароматните корени и другите зеленчуци, нарязани на едри парченца. След завирането оберете пяната, посолете и оставете да се вари около един час. След сваряването бульонът да престои 30 минути, след което го прецедете през мокра марля. Използвайте го за приготвяне на различни супи.
  Ако направите бульон от риба, предназначена за основното ястие, сложете я да се вари след кипването на ароматните корени.

  Супа от домати със сирене
  Продукти: домати 40 г, масло 3 г (¾ ч.л.) , брашно 2 г (1 ч.л.), сирене 10 г, магданоз.
  Приготовление: Задушете без вода обелените и ситно нарязани домати. Когато омекнат, ги пасирайте. Прибавете препеченото брашно, размито с малко студена вода, и долейте гореща вода.
  Оставете на котлона да се вари 8–10 минути. Преди да го свалите от огъня, прибавете настърганото сирене и накрая маслото. Поръсете със ситно нарязан магданоз.

  Каша с агнешко или с пилешко месо
  Продукти: агнешко (пилешко) месо с кости 60 г, брашно 10 г (3 ч.л.), масло 7 г (1 ½ ч.л.), няколко скилидки чесън (по желание).
  Приготовление: Нарежете месото на парчета и го поставете да се вари в леко солена вода. След като се свари добре, го извадете и смелете с месомелачка. Отделно запържете в маслото брашното до златисто, след което го разредете с водата, в която е вряло месото. Оставете кашата да се вари 10–15 минути, след което прибавете смляното месо и счукания чесън. Посолете и оставете да ври на тих огън още 5–6 минути.