Тези плодове узряват в края на есента. Включени в менюто, те зареждат с енергия. Ароматът, който носят, се свързва с последните прохладни дни преди идването на същинскака зима



Кестенът е съкровищница на желязо, цинк, мед, фосфор, магнезий, калций. Тези елементи най-пълноценно се усвояват от човешкия организъм и го тонизират. Те са особени нужни на децата и на преуморените майки. Суровият кестен съдържа толкова витамин С, колкото и лимонът.


Кестените са природен лечител, който няма странични действия. На страдащите от анемия се препоръчва ежедневно да ги консумират от есента до началото на зимата.

Лапи от смлени кестени облекчават ревматичните болки. Лековити са и кестеновите листа, както и кората на дървото. Отварата от тях, прилагана под формата на лапи, също успокоява болките при ревматизъм. Приготвя се, като 10 г кестенова шума се залива с половин литър вряла вода.


Варените или печените кестени помагат срещу диария, тъй като в тях има голямо количество танин и пектин.

Внимавайте – ако се борите със натрупаните килограми през бременността, ограничете консумацията на кестени. Те са висококалорични – 100 г съдържат 211 ккал.

Любопитно е, че във Франция кестените са особено ценени, а отглеждането им се контролира от... сладкарската гилдия. Причината за това е високата захарност на кестените, от които се правят много сладкиши.

Людмила Дикова

Суровият кестен съдържа толкова витамин С, колкото и лимонът.

Крем от кестени
(За деца след 18-месечна възраст)

Продукти за 2–3 порции: 250 г кестени, 3 жълтъка, 90 г захар, 50 г масло, сокът на един портокал, 1 с.л. нишесте, 0.5 л мляко.

Приготвяне. Разцепете кестените с островръх нож. Сложете ги във вряща вода да врят 10 минути. Отцедете ги от водата, оставете ги леко да се охладят и ги обелете. След това ги поставете да врят двадесетина минути в друга тенджера с вряща вода, към която сте прибавили 30 г захар. Отцедете ги отново от водата и ги пасирайте.

Затоплете млякото, разделете белтъците от жълтъците. Измийте портокала и обелете кората му. Изстискайте сока. Разбъркайте нишестето с малко вода. В една купа разбийте жълтъците с останалата захар, докато се получи пухкава смес. Като не спирате да бъркате, добавете сока на портокала, след това топлото мляко и накрая кашичката от нишесте. Оставете сместа да се сгъсти на слаб огън, като не преставате да бъркате. Отстранете от огъня, добавете нарязаното на парченца масло и продължете да бъркате с дървена лъжица, докато се получи гладка смес. Накрая добавете кестените. Пюрето може да се сервира леко охладено или студено.