Типично за националната ни кухня е да се готви със запръжки, с тлъсто месо, с много сол и люти подправки. Често и менюто на малкото дете бързо се приспособява към този вкус. Това обаче е вредно и доста опасно!
Неправилният режим на хранене носи рискове за бъдещото здраве на малкия човек (хипертония, затлъстяване, диабет, ранна атеросклероза и др.).Основни правила

 След първия рожден ден добре е детето постепенно да премине на обща храна. Не бива да отлагате и създаването на навици за самостоятелно хранене.
 Хранете детето четири пъти на ден (закуска, обяд, следобедна закуска и вечеря). Втората сутрешна закуска вече е излишна. На тази възраст нуждите на организма от енергия и основни хранителни вещества намаляват.

 За да може детето да се научи да дъвче, избягвайте да пасирате храната. Продуктите нарязвайте на ситно, а месото смилайте.
 Редовно включвайте в менюто салата и пресни плодове. Зеленчуците и плодовете действат благотворно на организма – доставят много витамини, минерали и вода и създават устойчивост към инфекции.
 Не предлагайте на малчугана мазна и тлъста храна. Богатата на мазнини храна потиска имунитета.
 За да стимулирате имунната система на детето, към края на първата годинка може да обогатите менюто му с риба и с храни, съдържащи цинк (черен дроб, черно птиче месо). При готвене използвайте чесън – естествения враг на вирусите. Разбира се, правете го с мярка. Храни, които унищожават болестотворните микроорганизми, са и киселото мляко, плодовете и зеленчуците, богати на каротин и витамин С.
 Добре е детето да приема около 5 до 10 г мед дневно. Медът е смес от глюкоза и плодова захар – въглехидрати, които се усвояват по-бързо. Освен че съдържа минерални вещества, ензими, органични киселини, белтъци и витамини, медът засилва имунната система. Ако обаче детето е алергично, изключете меда от менюто му.
 Яйцата съдържат всичко нужно за детския организъм. За да няма опасност от отравяния, варете ги 13 минути, след като заврат. Има един лесен начин да проверите дали яйцето е прясно – прясното потъва във водата, а при счупване жълтъкът му остава цял.

Внимание!

 Добре е да помните, че порцията на едногодишното дете при едно хранене не бива да надвишава 300–350 г, а ако храната е по-концентрирана, дори да е по-малка.
 За обяд не давайте голяма порция супа, надробена с хляб. Така детето бързо ще се засити и няма да може да изяде основното ястие, а то съдържа пълноценните продукти.
 Грешка е и менюто за обяд да се състои от сос на ястие за възрастни, надробен с хляб. Така детето се лишава от важни хранителни съставки, които се съдържат в месото – богато на белтъци и желязо. Организмът най-лесно усвоява желязото от месото.
 Не бива да изпадате и в друга крайност – да сервирате порция като за възрастен и да настоявате малкият човек непременно да изяде всичко. Последствията са наднормено тегло в резултат на прехранване или т.нар. нервно безапетитие – детето се настройва отрицателно към храната.
 Не предлагайте много сладки десерти. С тях детето бързо се засища и отказва храната, богата на ценни биологични съставки. Захарта е и най-големият враг на зъбите.

„9 месеца”