Малкото ви съкровище все по-често се сърди, че го изолирате от семейните обеди и вечери. Цупи се, когато не го допускате да седне с вас на трапезата. Протяга ръчички към чинията на мама и иска да участва в разговорите по време на закуска. Дали вече не е време да му отделите място до вас на масата? може да поставите детето

в стол за хранене, когато навърши 9 месеца

Това е времето, от което то вече само може да седи, да държи добре изправени главата и гърба си. Първите няколко дни не го оставяйте на стола повече от 10–15 минути. То трябва да свикне с новото положение и да се чувства удобно. Привлечете вниманието му – поставете на масичката за хранене някаква нова играчка. Имайте предвид, че в първия момент детето ще се уплаши от каишките, с които го пристягате. Ако плаче неудържимо и дълго време не може да се успокои, не го насилвайте. Може би все още не е настъпил моментът

за тази нова стъпка.

Поставете бебешкия стол в някой от ъглите на стаята. Стените ще играят ролята на защитни прегради от двете страни и това ще намалява риска детето да падне.

Ако се чудите какъв модел столче да изберете, асортиментът на българския пазар е голям. Дървеният модел е класически, много е стабилен, но малко неудобен и прекалено строг и изчистен. Има вероятност бебето да не го хареса. Ще направите този стол по-удобен, ако поставите две малки възглавнички на седалката и облегалката и здраво ги завържете с каишки.

Пластмасовият стол се почиства лесно и обикновено е тапициран с дунапрен. Той обаче не е особено здрав и лесно се чупи. По-новите модели имат и поставка за краката, което обаче е нож с две остриета – детето по-лесно ще тропа и рита и може, без да иска, да обърне таблата и чинията си.

Ако детето е по-малко, най-добре е да изберете стол с променящ се наклон на облегалката. Бъдете внимателна, защото има

реална опасност бебето да падне

от столчето за хранене. Още в магазина проверете неговата стабилност. Не си давайте парите за нещо, което по-късно трябва да сглобявате вкъщи. Има риск детето да се пореже или прищипе на отделните модули, затова огледайте добре дали е достатъчно безопасно. Обърнете внимание на облегалката. Тя трябва да е висока поне 35 см, защото в тази възраст малкото човече все още има постоянна нужда да подпира гърба си. Подобно на проходилката и столчето за хранене трябва да има каишка, която минава между краката на детето, за да не може то да се изплъзне и да падне на пода. По-новите модели са снабдени с презрамки или с колан, които допълнително предпазват бебето.

След като си набавите тази ценна придобивка, отваряйте очите си на четири. Закопчайте всички каишки веднага щом поставите бебето на стола. Ако за миг се разсеете, рискувате малкият непослушник да се претърколи. За по-сигурно постелете

дебел предпазващ килим на пода

Неприятното е, че повечето деца на тази възраст се забавляват, като бомбардират околните с храна от чинията. Често тя пада по пода и може да се наложи да перете постелката. Слагайте палавника на стола само по време на хранене. Това не е място за игра и бързо може да му омръзне.

Столът с разкъсана тапицерия също създава опасност. Повечето майки знаят, че в тази възраст децата слагат всичко в устата си и ако погълнат парче от откъснатото парче дунапрен, могат и да се задушат.

Д-р Мая Милева
педиатър