Анатомо-физиологичните особености на кърмачето и малкото дете ги правят особено чувствителни към някои отравяния и интокцикации, които не се срещат в по-късна възраст.

Детски ботулизъм
Това е инфекциозна болест, която се причинява от токсините на бактерия, намираща се в някои храни. Главно находище на бактерията е почвата.Тази бактерия се нарича Clostridium botulinum и е много опасна за децата, тъй като чревното съдържимо на децата до 1 година е с алкално рН, което благоприятства развитието на бактериите и отделянето на токсини. Спорите на ботулиновата бактерия могат да се открият по повърхността на плодовете и зеленчуците, дори в пчелния мед. При възрастните ботулиновото отравяне се среща само при консумация на консервирани храни, съдържащи анаеробно (без кислород) образуваните невротоксини.


Как да го предпазвате?

 • Не давайте мед на детето до едногодишна възраст.
 • Измивайте много добре плодовете и зеленчуците преди тяхната консумация.
 • Проверявайте добре консервите преди отваряне – трябва да се чуе “пукане” при отстраняване на капачката.
 • Домашните животни, чието месо ще се консервира, трябва да се колят след 48-часово гладуване.

  Салмонелоза
  Известно е, че салмонелозната инфекция се проявява най-вече през летните горещини. Това обаче не важи за кърмачето и малкото дете, които са застрашени през цялата година. Източници на салмонелната инфекция са яйцата на кокошки, пуйки и особено на патици. Заразяването става още в матката на птиците. Яйцата могат да се заразят и вторично, тъй като причинителят минава и през черупката на яйцето. Опитите в това отношение показват, че при стайна температура Salmonella typhi murium прониква през черупката на яйцето след 2 денонощия. Много важно е къде патиците снасят яйцата си – в специално определени за целта места или по замърсени блатни брегове. От голямо значение е как се съхраняват яйцата. Най-добре е те да се запазват в хладни, сухи помещения, недостъпни за гризачи.


  Как да го предпазвате?

 • Сварявайте добре яйцата, които давате на детето (варете ги минимум 10 минути).
 • Задължително обработвайте топлинно детските ястия и десерти, приготвени с яйца.

  Нитрати
  Те се съдържат в много храни и могат да предизвикат разстройства на хемоглобиновата молекула при децата до 6-месечна възраст. Ако концентрацията на нитрати е много голяма, може да настъпи смърт от асфиксия (задушаване). При наличие на стомашно-чревно разстройство превръщането на нитратите в нитрити може да се получи и в червата на по-големи кърмачета под влиянието на чревните бактерии и тяхното заселване в горните отдели на червата. Най-голямо е съдържанието на нитратите в спанака, цвеклото, морковите, ряпата. Те могат да се открият и във водата от кладенците на селските райони.
  Как да го предпазвате?

 • Захранвайте детето с нетечна храна след 4-ия месец. Включвайте спанак, цвекло и ряпа след 6-месечна възраст.
 • Не давайте тези зеленчуци при диарии на деца до 1-годишна възраст.
 • Не разрешавайте на детето да пие вода от кладенец и не употребявайте такава вода при приготвянето на пюрета и други храни на кърмачето.