Често може да чуете, че през 9-те месеца е добре да намалите храните, които съдържат оксалати. Какви вещества са те? Това са соли и естери на оксаловата киселина с основи. Тази киселина е най-простата двуосновна киселина и всъщност е безцветен кристал. На вид оксалатите са като нея. Те са причина в човешкия организъм да се образуват оксалатни песъчинки и камъни в бъбреците, пикочните пътища, пикочния и жлъчния мехур и жлъчните пътища, а рядко и в слюнчените жлези. Най-често камъните и песъчинките са съставени от калциеви оксалати.

Защо някои страдат, а други не?
Науката и до днес не е единодушна в отговора на този въпрос. Едно обаче е напълно сигурно. При някои хора има вроден дефект в метаболизма (обмяната) на минералите, съпроводен с отлагане на оксалати. Това състояние се нарича оксалатна диатеза (диатеза от гръцки означава предразположение). Образуването на оксалатни песъчинки и камъни е известно от древността, но от ХХ век честотата му расте. В развитите страни от него страдат около 30% от младите и възрастните. Обикновено то не спохожда децата. При жените много по-рядко от мъжете се откриват камъни в пикочната система. Е, тук сме пощадени, но не и напълно пренебрегнати. За сметка на това жлъчните камъни се срещат доста по-често при нежния, отколкото при силния пол.

Как се образуват
Оксалатните камъни са предимно калциеви. Предразполагащ фактор за тях е по-честата употреба на храни, съдържащи калциеви оксалати. Те се утаяват в бъбречното легенче, пикочния или жлъчния мехур и там формират песъчинки... Това става особено през последните месеци на бременността, когато матката е значително увеличена и притиска бъбреците, уретерите, пикочния мехур и жлъчката. Това затруднява изпразването на мехурите от урина и жлъчен секрет. Честото уриниране не означава, че пикочният мехур напълно се  изпразва, то само го дразни, защото отделената урина не е в достатъчно количество. Хормоните също имат отношение към формирането на песъчинки и камъни. Увеличеният прогестерон влияе на бъбреците, те мързелуват и се скриват “от отговорност”. Жлъчният мехур пък е изключително уязвим, когато върху него има насилие – натиск от уголемената матка, пристегнат колан, тесни панталони... Раздразнен, той се свива и отпуска и жлъчният сок, вместо да изпълнява функцията си, стои спокойно в него, концентрира се (сгъстява се) и утайките му се превръщат в песъчинки.
Противозачатъчните средства също съдействат за образуване на камъни. Всички вирусни и бактериални инфекции на пикочните и жлъчните пътища пък са особено благоприятен фон за наслояване на оксалатни кристали върху лигавицата на тези органи. Обездвижването също допринася за този процес. То стимулира създаването на утайки поради това, че целият организъм, а в частност и отделителната и жлъчната система мързелуват. Каменната болест има две фази: скрита и остра. При първата фаза има наличие на пясък, но той не предизвиква остра фаза, т.е. колика, която е драматична болка, често оприличавана на болката при раждане. Кризисните състояния през бременността могат да се съпътстват с нежелани, ефективни, ненавременни контракции на матката. В първите месеци след раждането по време на колика и след нея се затруднява възстановителният процес на детеродните органи.

Профилактика
За да не станете жертва на оксалатните песъчинки и камъни, много важна е профилактиката.
Диетично хранене. Избягвайте храните с богато съдържание на оксалати. Диетата не трябва да ви изтощава, а само да предпазва от образуване на камъни. Основното изискване е храните да се подбират. Богати на оксалати са какаото и шоколадът, лападът, спанакът, копривата, киселецът, смокините, картофите, зрелият и зеленият фасул, сливите, доматите, червеното грозде. Задължително консумирайте, но в умерено количество различни видове млека, млечни произведения и яйца. През 9-те месеца обаче млеката да не са повече от 250–300 г (мл) на ден, а яйцата – до 3 седмично. На трапезата ви не бива да присъстват запържени храни и тлъсто месо. Понякога можете да си позволявате да хапнете и някои забранени храни, но те не бива да са в голямо количество.
Пийте много течности. Те промиват бъбреците, пикочните пътища, разреждат урината и жлъчния сок и възпрепятстват утаяването на оксалатите. Всеки ден изпивайте до 2.5 л – чешмяна или минерална вода, липов, шипков чай, каркаде, чай от жълт кантарион, супи, сокове от разрешените зеленчуци и плодове.
Намалете солта, но в никакъв случай не я изключвайте. Тя увеличава концентрацията на урината и жлъчката. А от друга страна пък, действа противовъзпалително, затова 5 г на ден са достатъчни и нужни.
Витамин А се грижи за възстановяването на целостта на епитела на лигавиците на пикочната система, жлъчния мехур и жлъчните пътища, затова яжте храни, богати на този витамин: моркови, тиква, тиквички, зеле, нискомаслени млечни продукти, млека с 2% масленост. Консултирайте се с вашия лекар дали се налага допълнително да вземате и витамин А.
Комбинирайте зеления чай с прясно мляко в съотношение 1:1. Това е превъзходна напитка в борбата с пясъка и камъните от оксалатен произход.
Приетият калций с храната рязко намалява възможността за образуване на калциево-оксалатни камъни, защото още в червата минералът се свързва с оксалатите и не позволява те да се всмучат в чист вид и да стигнат там, където са се отправили.
Ако сте предразположена към образуване на оксалатни камъни, откажете цигарите, но не само през бременността и кърменето. В цигарения дим, който дишате и вие, и околните, има кадмий, който активно подпомага образуването на пясък и камъни. Това отдавна е доказано.
Имайте едно наум, че всички празници провокират появата на колики – бъбречни и жлъчни, защото през тях се пренебрегва съветът, че количеството и видът на храната, която се консумира, трябва да са под контрол.
Движете се активно и достатъчно. През 9-те месеца повече отвсякога важи твърдението, че движението е здраве, защото то предизвиква и активно свиване и разпускане на жлъчния и пикочния мехур, чрез което те навреме се изпразват. Ако спазвате съветите за профилактиката, ще поставите мощна бариера пред мъчителното и сериозно заболяване, което често води до тежки кризи и понякога изходът е само операция.

Д-р Милка Жижанова – Милушева
диетолог